Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2418709x
Příspěvků:
67739

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #50810

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.10.23 14:46:08 | #50810
Reakce na příspěvek #50806

ad soucet:
.."Přečti si ten katechismus, to není založeno na nějaké kolektivní vině. Nepřenáší se z člověka na člověka vina, ale ona změna, která u prvního lidského páru nastala v důsledku onoho činu. Dneska bychom řekli, že ten přenos probíhá skrze DNA, tehdy o tom neměli ani ponětí, tak to sv. Pavel vyjádřil tak, že prostě v Adamovi všichni zhřešili"..
nezlob se na mne, ale pozadat mne o to, abych si precetl vericim urceny vyklad katolicke nauky pote, co jsem argumentoval krestanskou filosofii, ze ktere tato nauka pritom vzesla, je tak trochu "visitorovina", takze to zkusim jinak a snad uz naposledy.. jelikoz tvrdit, ze se lidska prirozenost sama stava hrisnou, muze byt zavadejici i potencialne v rozporu s presvedcenim, ze vsechny veci stvorene Bohem jsou dobre, lze sice prvotni hrich popsat z hlediska prekrouceni lidske prirozenosti, ale prave diky svym deformujicim ucinkum se tak dedicny hrich stava puvodcem skutecnych hrichu ci dokonce stavem, ktery temer nevyhnutelne vede k hrisnym cinum - prave proto, ze i kdyz zadna lidska bytost narozena po Adamove prvnim hrichu nemohla udelat nic, aby zabranila Adamovu prvnimu hrihu a zadny clovek, ktery se narodil zkazeny, nemohl udelat nic, aby zabranil sve vlastni zkazenosti, maji krestansti apologetove zamotanou hlavu pokazde, kdyz se hovori o spravedlivem trestu za toto "provineni" *27179* muzes treba zastavat reprezentativismus, ve kterem jsme povazovani za vinne za prvotni hrich, protoze Adam je nasim reprezentantem.. nebo muzes byt realista, podle kterych existuje skutecna jednota mezi vsemi, kdo jsou spravedlive potrestani za puvodni Adamovu vinu / cokoliv, co vzeslo z jejich kmene melo byt rovnez podrobeno stejnemu trestu, nebot se z nich nemohlo narodit nic, co by nebylo tim, cim oni sami byli / a nic to nezmeni na potrebe se vyporadat s problemem, pred kterym krestane stoji.. je nam davana vina za neco, z ceho se nejsme schopni vlastnim usilim vymanit, protoze pad do hrichu mel kataklyzmaticke dusledky (afektivni i kognitivni) *27179*
p.s. vyjma odpovedi na citovanou cast tveho prispevku nebudu zamerne reagovat na zbytek tveho textu.. musel bych nebyt "laskavy"


 #50806 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.10.23 15:53:02 | #50813 (1)

Katechismus jsou výňatky z té křesťanské filosofie. Těžko oddělovat katolickou nauku od křesťanské nauky, když prvních nějakých tisíc let (až do Velkého schizmatu) byla veškerá křesťanská nauka právě ta katolická. A mimochodem pravoslaví, co jsem koukal, pojímá dědičný hřích velmi podobně jako katolíci. Ostatně že u prvního lidského páru došlo k nějaké změně, je patrné z popisu událostí odehrajících se ihned po onom inkriminovaném činu: otevřeli se jim oči a poznali že jsou nazí, začali se stydět, a tak jako Bůh znali dobré a zlé. A tohle je také to, co Adamovi potomky charakterizuje.

Já nemam s nelaskavostí problém.


 #50810 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.10.23 16:45:54 | #50816 (2)

ad soucet:
.."ihned po onom inkriminovaném činu: otevřeli se jim oči a poznali že jsou nazí, začali se stydět, a tak jako Bůh znali dobré a zlé. A tohle je také to, co Adamovi potomky charakterizuje"..
*27179* to zni uplne jak ospravedlneni z nejakyho molinistickyho popisu prvotniho hrichu a dedicne viny: jelikoz Buh zna i vsechny protiklady stvoreni, zna i kazde svobodne rozhodnuti, ktere by kazda lidska bytost ucinila v kazde mozne situaci, takze jestlize vi, ze by na Adamove miste kazdy svobodny tvor v rajske zahrade zhresil, muze nas Buh spravedlive potrestat ve skutecnem svete za to, co bychom udelali v kontrafaktualnim svete.. skoro se divim, ze si nevytahnul doktrinu „nadsvetove zkazenosti“ nebo nejaky metafyzicky sracky, treba teorii stepeni a casovych casti, ve ktere soucasni lide nesou odpovednost za hrich Adama tim, ze jsou protejsky nebo fazemi samotneho Adama *27179*


 #50813 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.10.23 17:18:31 | #50818 (3)

Já nevytahuji žádnou doktrínu, jen popisuji empirii. Všichni lidé jsou si vědomi faktu nahoty a projevují stud, všichni mají mravní vědomí. Tyto schopnosti jsou pro náš druh typické, jsou součástí našeho genofondu.


 #50816 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.10.23 17:27:04 | #50820 (4)

striptérky a striptéři moc studu asi nemají. dneska mezi mladými je studu stále méně.


 #50818