Rozcestník >> Ostatní >> Vaření a Pečení

Informace

Název: Vaření a Pečení
Kategorie: Ostatní
Založil: ilcapc
Správci: ilcapc
Založeno: 28.02.2021 22:15
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 20914x
Příspěvků:
131

Toto téma sledují (4):


Předmět diskuze: Vaření a Pečení - Vaření a Pečení všeho druhu
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět:
14.03.21 21:08:57 | #48

Ráno jsem měl volská oka, to dáte na pánev kousek másla a kapku olivového oleje. pak na to klepnete vajíčko a necháte smažit, mám rád volská oka ještě tak jako nedodělaná. Proto je raději nedávám do lívanečníků. Pak jsou moc suchá. Nakonec je vložím na talíř a lehce posypu žloutky trochou kvalitní sladké papriky. Pak přidám nastrouhaný parmazán nebo eidam:)
kdyby náhodou někdo nevěděl proč ten olivový olej... je v tom kouzlo - máslo se pak nepřipaluje:-)))))
Kdo nemá rád kouzla použije řepkový:-))))
Kdo chce ztracené vejce, tak ten ho neztratí někde venku cesto domů, ale vezme hrnec a dá do něj vodu osolí, aby byla slaná, může přidat kmín, třeba mletý, pepř. Až to začne vřít tak vrazí rozklepnuté vajíčko. Oparně ho otevře, Já bych to udělal rychle, na výsledném tvaru mi nezáleží. Ještě je jeden způsob, kdy použijete třeba gratinku a frknete to do ní a sní to ponoříte to té horké vody, třeba velkou lžicí:-))))
Jinak si to pak strčíte do hu - pusy a jíte:-)



| Předmět: RE:
14.03.21 21:13:59 | #49 (1)

Ještě doplním že není špatná topinka s takovým volem (volským okem) :-))
Vezmete starší chleba a nakrájíte. V krajíci si skleničkou vykrojíte otvor. Nebo vykrajovátkem na vánoční pečivo. Pak dáte osmahnout topiku, ale jen lehce. Já to smažím klasickým způsobem. Pak klepnu doprostřed vajíčko a je to:-)



| Předmět: Velikonoční mazanec bez použití droždí
11.03.21 22:14:32 | #41

Suroviny:
250 g hladká mouka
1 bal. prášek do pečiva
75 g máslo pokojové teploty
1/2 bal. vanilkový cukr
1 ks větší vajíčko
250 g tvaroh
40 g mandle nasekané
100 ml mléko
vajíčko na potření
rozinky + rum (nemusí být)

Postup:
Pokud chcete do mazance přidat rozinky, nezapomeňte je předem namočit do rumu nebo do teplé vody.
Mouku prosejeme do misky, přidáme prášek do pečiva, máslo pokojové teploty, přisypeme vanilkový cukr, rozbijeme jedno větší vajíčko, přidáme i tvaroh a nasekané mandle.
Vše spolu mixérem vypracujeme do kompaktní hmoty, přidáme 100 ml mléka a krátce promícháme.
Z hmoty vytvarujeme bochník. Vrch překrojíme do tvaru kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů asi 20 minut, pak teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 20 minut.



| Předmět: RE: Velikonoční mazanec bez použití…
12.03.21 09:45:22 | #43 (1)

Jednou jsem něco takového dělal, no, nebylo to ono:)
Prášek do pečiva dávám do perníku a hned dva a k tomu prášek do perníku anebo vlastní perníkové koření (perník na plech):-)



| Předmět: Babiččina velikonoční nádivka
10.03.21 23:45:47 | #31

Suroviny:
sůl
10 ks vejce
petrželka
majoránka
pažitka
10 ks rohlíků
mletý pepř
0.5 kg uzené maso
0.5 kg vepřové maso
kopřiva

Postup:
Vepřové a uzené maso uvaříme doměkka. Rohlíky nakrájíme na kostičky, pokropíme vývarem z masa, aby byly mírně nasáklé. Vmícháme žloutky, pepř, sůl, pažitku, majoránku, petrželku a nakonec dotuha ušlehané bílky. Podle chuti můžeme přidat i čerstvé nasekané kopřivy.
Velikonoční nádivku dáme do formy a pečeme 1/2 - 3/4 hodiny. Babiččinu velikonoční nádivku podáváme podle chuti.



| Předmět: RE: Babiččina velikonoční nádivka
11.03.21 09:25:57 | #35 (1)

No, asi tak nějak:-)



| Předmět: Velikonoční nádivkové mističky
10.03.21 23:41:29 | #30

Suroviny:
3 stroužky česneku
3 ks vejce
70 g máslo
100 ml smetana
5 ks rohlík
100 g tvrdý sýr
1 hrst čerstvá petrželka
3 ks jarní cibulka (bílá část)
200 g baby špenát
sůl a pepř
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání

Postup:
Baby špenát očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Oloupanou cibulku nasekáme najemno. Na másle necháme zpěnit cibulku, přidáme špenát a vše krátce podusíme a ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Podušený špenát necháme vychladnout. Rohlíky nakrájíme na kostičky a v míse necháme nasáknout smetanou. Pak přidáme dušený špenát, strouhaný sýr, petrželku a žloutky. Vše důkladně promícháme, osolíme, opepříme a odlehčíme sněhem z ušlehaných bílků. Nádivkou naplníme mističky, které jsme si předem vymazali máslem a vysypali strouhankou. Velikonoční nádivkové mističky pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 30 - 35 minut dozlatova. Velikonoční nádivkové mističky podáváme teplé jako přílohu k pečené drůbeži, ale chutnají i za studena se zeleninovými saláty.



| Předmět: RE: Velikonoční nádivkové mističky
11.03.21 09:25:16 | #34 (1)

Hm, to vypadá dobře, akorát nevím, zda by v tom ten špenát nezhořkl.
Mám raději sekaninu, nádivku či hlavičku... dávám do ní popenec a nebo trochu kopřiv. Někdo přidává pažitku nebo medvědí česnek, ale hlavní je tam v tom chutné uzené:-)



| Předmět: RE: RE: Velikonoční nádivkové mističky
11.03.21 12:26:05 | #37 (2)

Zas to uzené )



| Předmět: RE: RE: RE: Velikonoční nádivkové…
11.03.21 12:39:20 | #39 (3)

Dobře, pozvu Vás na oběd. Na uzené s hrachovou kaší. Já uzené, vy kaši:-)))



| Předmět: RE: RE: RE: RE: Velikonoční nádivkové…
11.03.21 20:59:10 | #40 (4)

Já zrovna dneska dělala hrachovou kaši s uzeným masem dělala


 #39 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Velikonoční…
12.03.21 09:43:51 | #42 (5)

Hm, dal bych si:-)



| Předmět: RE: RE: Velikonoční nádivkové mističky
14.03.21 16:22:40 | #45 (2)

To uděné bych vyndal, to nemusím, to bych snad radši byl o hladu :-D.



| Předmět: RE: RE: RE: Velikonoční nádivkové…
14.03.21 20:59:08 | #47 (3)

To je tam právě hned po tom popenci to nejlepší (Slovensky je to zádušník brečťanovitý)



| Předmět: Míša řezy
10.03.21 21:05:20 | #28

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mléka
1 hrnek cukru
3/4 hrnku oleje
3 vejce
prášek do pečiva
kakao

Krém:
3 tvarohy
1 máslo
1 vanilkový cukr
cukr moučka podle chuti
čokoláda na vaření

Postup:

1. Korpus: Do misky dáme mouku, cukr, prášek do pečiva, vejce a vše zamícháme. Přidáme olej a můžeme začít šlehat a postupně přiléváme mléko. Nakonec zašleháme kakao. Hotové těsto nalijeme do hlubšího plechu na pečicí papír, pečeme 40 minut na 180°C. Po upečení necháme vychladnout a zatím připravíme krém.
2.Krém: Do menšího hrnce rozpustíme jedno máslo (neškvaříme!), do chladného rozpuštěného másla přidáme tvarohy a vanilkový cukr a podle chuti osladíme moučkovým cukrem. Vše vyšleháme do hladké hmoty a dáme ztuhnout do ledničky. Krém rovnoměrně rozetřeme na vychladlý korpus a dáme ještě tak na hodinu ztuhnout do lednice. Poté rozpustíme čokoládu na vaření, přidáme trochu tuku, aby šla čokoláda krásně nalít na tvaroh, a dáme zase tuhnout do ledničky.



| Předmět: RE: Míša řezy
11.03.21 09:21:29 | #32 (1)

Ty nemusím, kdyby tady byla Natt, ta by to jistě ocenila *33794*



| Předmět: RE: RE: Míša řezy
11.03.21 12:16:03 | #36 (2)

Dnes Vám to vrátím ............ Nepište za mě )



| Předmět: RE: RE: RE: Míša řezy
11.03.21 12:38:09 | #38 (3)

Myslel jsem, že to Vám chutná. je v tom přemíra tvarohu:-)



| Předmět:
09.03.21 11:11:01 | #20

Sekyrkovou polévku.
Návod určitě všichni znáte *33794*


1  

| Předmět: RE:
09.03.21 12:08:12 | #21 (1)

No jasně že známe...


 #20 

| Předmět: RE: RE:
09.03.21 12:24:10 | #22 (2)

Tak dobrou chuť:-)



| Předmět: RE: RE: RE:
09.03.21 14:36:24 | #23 (3)

Abych pravdu řekla,nějak na ní nemám chut.. To já radši masíčko *5762* *5762*


 #22 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
09.03.21 15:03:34 | #24 (4)

Já také nejsem vegetarián, přesto bych jen maso jíst nechtěl.
Dnes jsem měl grilovaný špekáček s bramborovou kaší:)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
10.03.21 22:38:06 | #29 (5)

Mohl sis udělat kohoutkovou polévku :-))).


1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
11.03.21 09:22:19 | #33 (6)

:-)))
Škoda kohoutka.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.03.21 16:20:18 | #44 (7)

Počkat, já nemysleti žádné kokrhele :-))).



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
14.03.21 20:57:37 | #46 (8)

Kokrhel? Ten nosila moje babička na hlavě:-))



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
10.03.21 02:08:20 | #25 (4)

Maso taky mohu ale dnes jsem měla polévku z mrkve a brokolice + bujon zeleninový a zbyla mi mrkev tak sem si ji nastrouhala s červenou řepou + cibulí a kyselím zelím + olovový plej. *27012* chleba se sýrem to taky mohu. *18247*


 #23 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
10.03.21 13:43:41 | #27 (5)

Dělám mrkvovou polévku. Někdy mám pocit, že mi rostou uši a prodlužují se mi řezáky, ocásek mám už dávno:-)


1  

| Předmět: Pro každý den :-))
09.03.21 11:02:00 | #19



| Předmět: Vynikající PIZZA
08.03.21 21:09:39 | #18

Suroviny:
těsto
500 kg hladká mouka
1 lžíce oleje
500 ml vlažná voda
kostka či sáček - droždí

na ozdobu
více - šunka (plátky)
více - sýr strouhaný
více - slanina

omáčka
menší miska
1 konzerva rajčatový protlak
špetka oregano sušené
špetka bazalka sušená

Postup
Všechny ingredience smíchejte do jedné misky, kde je pořádně promíchejte (rukama).
Nechte odležet nejméně 45 minut. Po vykynutí si na pracovní plochu vysypte mouku (aby se vám to nelepilo). Vyndejte trochu těsta z mísy a dejte jej na pracovní plochu, kde jej rozválejte a dejte na plech, aby se vám to při přendání na plech nerozsypalo.
Na toto těsto dejte: omáčku, šunku, sýr a ostatní ingredience.
Po nandání všech ingrediencí dejte plech s pizzou do trouby, kterou jste si předem rozehřáli.
Troubu dejte na 220 stupňů Celsia. Po 20-25, klidně i dříve, minutách vytáhněte a dozdobte čímkoliv třeba: kečup, bylinky, či sýr.

Přeji Vám dobrou chuť.


1  

| Předmět: Znojemská omáčka s rýží
05.03.21 19:26:44 | #17

Suroviny:
20 dkg slaniny
2 lžičky sůl
2 ks cibule
1 hrnek rýže
1 lžička mletý pepř
0.5 hrnku hladké mouka
500 ml hovězí vývar
5 ks kyselé okurky
300 g hovězí plec

Postup:
Hovězí maso nakrájíme na kousky, dobře osolíme a opepříme. V kastrolu orestujeme nakrájenou cibuli na trošce tuku, přidáme na kostičky pokrájenou slaninu nebo špek. Cibuli necháme ztmavnout do hněda, přidáme nakrájené maso a orestujeme. Zalijeme vývarem nebo vodou a pozvolna dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme a omáčku podle potřeby zahustíme zaprášením moukou. Nakonec přidáme na drobno pokrájené kyselé okurky a necháme prohřát. Vrátíme maso zpět a ještě chvli povaříme. Podáváme s rýží.



| Předmět: Rychlá a jednoduchá rajská omáčka
05.03.21 19:23:57 | #16

Suroviny:
2-3 lžíce cukru
1 špetka sůli
3 lžíce octu
1 ks cibule
0.5 l vodu
2 ks bobkový list
3 ks nového koření
2 lžíce hladké mouka
1 plechovka rajský protlak
1 kostka hovězí bujon

Postup:
Na kousku sádla necháme zpěnit a zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme bobkový list, nové koření a necháme provonět. Až cibule zezlátne, zaprášíme hladkou moukou a vytvoříme tak jíšku, kterou po chvilce zalijeme vodou nebo vývarem.
Poté přidáme rajský protlak, pokud jsme použili na zalití jíšky vodu, můžeme přihodit kostku hovězího bujonu. Osolíme, dobře promícháme a necháme na mírném ohni vařit. Až se rajský protlak a bujon dobře rozpustí a omáčka má správnou konzistenci, vybereme koření, dochutíme cukrem a octem a občas promícháváme. Můžeme použít ponorný mixér, aby rajská omáčka byla jemnější a bez viditelných kousků cibule. Necháme ještě nějakou dobu probublávat a nakonec ještě podle chuti přidáváme cukr nebo ocet.
Rajskou omáčku podáváme s karbanátkem nebo plátkem sekané, jako přílohu zvolíme těstoviny nebo houskový knedlík.