Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2370292x
Příspěvků:
66445

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #9449

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE:
01.09.20 21:51:59 | #9449
Reakce na příspěvek #9448

*15238** budete rád, keď vás pred smrťou zaopatrí nejaký katolícky kňaz - mnohí sa týmto slovám celý život vysmievali, ale realita života ich dobehla, i napr. Voltair* *15238*
Je to tvá jaksi utvělá myšlenka, že se normální lidé bojjí své smrti, jako se jí bojí katolíci.

Oni zdejší ateisté jsou Voltairy ??? *15238*
A odkud to vlastně víš? Nějaký kněz si stěžoval, že ho kamarádi Voltaira nepustili dál, páč kámoše chránili před kněžovým otravováním. Nebo říkal Voltaire po smrti, že chtěl zaopatřování?

Ty máš visitore jakési divoké představy o katolickém zaopatřování pro ateisty. Každou sekundu zemře na Zeměkouli kolem 5 lidí. Kolik z nich bylo asi tak otravováno katolickým knězem v posledních chvílích jejich života? Ti kteří v existenci nebe se své smrti už nemohou dočkat, Zkrátka píšeš nesmysly, pokud vím, ještě žádný umrlý si na chybějící katolické svátosti nestěžoval.

Já vím, celé to katolictví je vlastně jen takové šidítko s příslibem posmrtného věčného života. Takže ti a tobě podobným přeji dlouhý život ve zdraví na věčnosti.

Mohu frázovat jednu větu ze Vratných lahví : "až budete probírat nebe, tak se zeptej jestli tam mají práci, protože jestli ne, tak tam nechci".


 #9448 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
02.09.20 10:54:54 | #9451 (1)

To bude tím, že se za to zaopatřování - platí. *27179*


 #9449 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
02.09.20 12:09:35 | #9452 (1)

Voltair pred smrťou chcel katolíckeho kňaza - proč asi? - napoviem vám: pri smrtelnom lôžku KC kńaz robí 3 podstatné veci: 1. utešuje zomierajúceho, 2. dáva mu nádej Božej milosti a milosrdenstva, 3. zeptá se ho, či je krstený a chce sa vyspovedať (vysvetlí mu, o čo je táto sviatosť pokánia) - drtivo (tí, ktorí si vyžiadali kňaza) odpovedajú kladne, vyspovedá ho, dá mu eucharistiu, a vedie s nám rozhovor o Božej/Kristovej láske, jeho obeti, posilňuje ho v nádeji pre odchod z tohto sveta...tak to urobili tisíce "ateistov", ktorí zrazu prestali byť ateistami (i prez. Havel, Husák, a iní) skrze krstnú milost...- a tak boli zachránení pre veční život! - nie je to optimistické? - prečo mnohí strašne trpia, dokonca v zúfalstve, keď sa im z rôznych príčin nedostane kňaza?:-)


 #9449 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
02.09.20 12:23:28 | #9453 (2)

visitore, jen jestli to není taková ta povídačka, jakou fanatici rádi vyrábějí překrucováním skutečnosti, třeba aby z velkého svobodného ducha udělali na smrtelné posteli ubohého sraba...

Den před smrtí, dne 29. 05. 1778, se k jeho lůžku znovu dostavili kněží a přinesli s sebou důkladnější odvolání, než bylo to první, a zároveň veřejnou omluvu a podrobné vyznání víry. K podpisu těchto dokumentů však nedošlo; Voltaire již nebyl zcela při smyslech a říkal různé nesouvislé věty. Když se ho kněz ptal, zda uznává božský původ Ježíše Krista, odpověděl mu prý Voltaire takto: „Ježíš Kristus? Ježíš Kristus? Nechte mě umřít v klidu!“[77]

Kolem Voltairovy smrti koluje mnoho pověstí, většinou asi zcela nepodložených. Abbé Depery například tvrdil, prý na základě vyprávění očitého svědka, že Voltaire viděl u své postele ďábla a že křičel jako opravdový zatracenec: „Je zde, chce se mě zmocnit, vidím peklo...“ Kněžím údajně nebylo dovoleno vstoupit do jeho pokoje.[78]
https://cs.wikipedia.org/wiki/Voltaire#Katol%C3%ADk_Voltaire

a tady zmíněná povídačka v celé své "nádheře":
http://www.depositum.cz/knihovny/ckd/tiskclanek.php?id=c_8381


 #9452 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
02.09.20 13:21:31 | #9454 (3)

íste, o Voltairovej smrti je známych viac legiend, variant príbehu...ja hovorím o podstate: zomierajúci človek si vždy uvedomí, že jeho duša je najväčší poklad, a nechce ju dať diablovi, ktoré pri zomieraní vehementne pracuje na tom, aby ju získal:-)...aj v posledných sekundách života pracuje Božia milosť (je to akýsi nepopísaný boj Boha s diablom, (vie o tom iba zomierajúci), - a Boh chce spásu duše, lebo je jeho, jemu patrí, lebo ju stvoril...zabrániť tomu môže len človek, ktorý aj v posledných dňoch/minútach/se­kundách môže byť v zatvrdlivosti srdca (je to dielo diabla), - Boh však práve v tedy pracuje na tom, aby toto zatvrdenie sa srdca zničil, ale proti slobode zomierajúceho človeka nič nezmôže aní Boh...o tom to je, tu ide o spásu, nie o tom kdo, kdy, ano-ne...:-)


 #9453 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
02.09.20 16:00:03 | #9455 (4)

Píšeš: ... posledných sekundách života pracuje Božia milosť (je to akýsi nepopísaný boj Boha s diablom, (vie o tom iba zomierajúci), ...

Tohle označuji za výrok pověrčivého člověka, visitore. Nikdo nikdy nedokázal ani existenci reálného boha a ďábla a nedokázal ani jejich činnosti. A že o tom ví umírající? To jako umírající říkají "v poslední sekundě života jsem viděl nepopsaný boj nebe s peklem o mou duši".

I ta katolická historka o Voltairovi, nebo Darwinovi, nebo o Einsteinovi, že v poslední sekundě života litovali všeho, co za svého života udělali a prosili za odpuštění. Přidej si ještě Jana Husa, nebo Giordána Bruna, že v okamžiku zapalování hranice políbili křížek na dlouhé tyči. Tím se jednoznačně omlouvali katolíkům za své životy, za to, že dýchali zbytečně katolický, tedy boží, vzduch.

Já vím, ty si ze mne jen tak utahuješ, přiznej se. Díky za zábavu. *15238*


 #9454 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
02.09.20 20:22:53 | #9456 (5)

to nie sú povery,- v histórii mojej rodiny (čo mám informácie asi za posledných 100 rokov) som mal 4 KC kňazov a 2 rehoľné sestry (vincentky), dvoch kňazov a obe rehoľníčky som osobne zažil v čase mojich študentských rokov, a potom ešte asi 20 rokov, často som s nimi viedol dlhé debaty (cez školské prázdniny alebo na dovolenkách), a tí podávali neuveriteľné svedectvá a rozprávali neuveriteľné príbehy zo spovedelníc, pri zaopatrovaní zomierajúcich z nemocníc, hospicov, starobíncov, i detí v detských domovoch - o tom, čo všetko prežívajú na smrteľnej posteli, či už veriaci, neveriaci a indoktrinovaní rôznymi nekresťanskými náboženstvami a filozofiami - boli to šokujúce svedectvá v zmysle toho, čo som napísal - zomierajúci človek, veriaci či neveriaci, prosí o kňaza - chce sa vyspovedať! - Boh v ňom proste pracuje, zvlášť, ak bol krstený!.....


 #9455 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.09.20 01:45:47 | #9457 (6)

Nechci nařknout tvé příbuzné ze lží, visitore, to aby bylo jasné.
Jde o autosugesci, o doplnění viděného a slyšeného vlastními představami. O neschopnost odlišovat realitu od zbožného přání.

Vem si například případy exorcismu, kdy psychicky nemocná osoba, stižená padoucnicí (epilepsií), tourette-syndromem, nebo jinou z dalších ochořeních je považována za posedlou ďáblíkem, kterého je nutno z dané osoby vyhnat bitím, modlibami, svěcenou vodou a hladověním. Pobobožní lidé se zvláštním uspořádáním jejich mozků prostě na ďáblíky, na boha, na anděly atd. věří tak usilovně, že je nelze přesvědčít, že podléhají pověrám.
Počítám že by pobožní exorcisti rádi vyháněli ďábly z homosexuálů a lesbiček, z novinářů a politiků ... a hlavně z ateistů. *15238* *15238* *15238*

Každý člověk je visitore individuum a co se týče pobožnosti až bezbožnosti se v populaci najdou všechny možné odstíny a stupně těchto vlastností. Něco je zřejmě geneticky predisponované a není zvláštností, že se třeba polovina příbuzenstva vrhne na kněžskou kariéru. Možná že dávní církevní otcové zavedli celibát, protože se báli excesívnímu šíření přílišné zbožnosti děděním z knězů na jejich potomky. Všeho moc - škodí, věděl už Paracelsus.

No a co se týče ..neuveriteľné príbehy zo spovedelníc, tak si dovedu představit, že někoho tyhle drby a sebemrskačské přiznávání baví. Takovej kněz se pak cítí jako vesnickej Sigmund Freud. Vyslechne potíže a radí (léčí psychické poruchy). Tuto funkci knězů v jejich obci považuji za důležitou a když je ten kněz dobrým Freudem, tak za výhru pro obec.
Znáš zajisté romány Giovannina Guareschiho. I filmové zpracování s Fernandelem a Cervim je vinikající, dalo by se říct lepší než románová předloha.


 #9456 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.09.20 08:22:02 | #9460 (7)

ondi každá nemoc má svou tvář, my křesťané tomu říkáme démon. Každá nemoc tvou krevní buňku změní na určitý svůj specifický tvar, svou tvář. Podle teto " tváře " buňky, lékař pozná jakou nemocí trpis.

Co se týče toho vyhánění, kdyby to tak fungovalo jak píšeš, tak by to nebylo špatnt. Zvláště dnes u těch novinářů *30407* *4502*
Jenže víš jaký je dnes problém. Lidem je v takovém stavů dobře. Oni ani nechtějí pomocí. Dokonce nám chtějí dokázat, že to co dělají, že je ok. Jestli to tak dále půjde v tom našem světě, tak zdravý psychický člověk se bude muset omlouvat za to, že je zdravý......


 #9457 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 08:45:27 | #9461 (8)

To snad neeeeee.......
Exorcismus nebo život: Nejzáhadnější zdokumentovaný případ vymítání ďábla v dějinách
Leila Chadalíková17. října 2016 • 17:30

https://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/75347/exorcismus-nebo-zivot-nejzahadnejsi-zdokumentovany-pripad-vymitani-dabla-v-dejinach.html


 #9460 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 10:38:43 | #9463 (8)

Ano konwalinko, mně je donře v atheismu a tobě v theismu. To je dobře, tak to má byt, kázeň má být.


 #9460 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 19:38:09 | #9477 (8)

jakým "logickým" kotrmelcem přijde na to že ...ehm,každá nemoc má svou tvář které říká démon?

dále,opravdu zcela vážně bereš že existuje cosi čemu se říká posednutí dáblem a že ta maškaráda s tzv. vymítáním ono dáblíka ,to mumlání nesmyslů a cákání vodou,je něco co reálně existuje ?


 #9460 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 19:40:17 | #9478 (9)

treba rozlišovať nemoc od posadnutí...dá sa to rozlíšiť, je k tomu mnoho znakov...


 #9477 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 19:45:35 | #9479 (10)

jaké posednutí ? ty věříš že existuje posednutí démonem ? *27179*


 #9478 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 19:52:54 | #9480 (11)

iste, viackrát to potvrtdil aj Ježiš, a poznáme to aj dnes z praxe...už viackrát som písal, ako sa rozlišuje psychická choroba vs posadnutie démonom - a ako sa vyháňajú/ (rituál Cirkvi) vymítají z tela démoni...môžem zopakovať, ak je záujem:-)


 #9479 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 20:02:07 | #9481 (12)

ano - je zájem ,rád se poučím jak přesně se vyhání démon z těla *27179*

dále by mne zajímalo jaká autorita určí,rozezná zda se jedná o psychickou poruchu či posednutí ,nepředstavuješ si to náhodou tak že psychiatr dotyčnému řekne že není psychicky nemocný a že je to práce pro kolegu kněze ? *27179* *1*


 #9480 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 20:05:45 | #9482 (13)

vrátim sa k tomu, viackrát som o tomto vymítání písal, mám ta možno niekde uložené, tak nejaký čas prosím o strpenie (je to viac údajov):-)


 #9481 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 21:52:57 | #9483 (13)

Posadnutosť démonmi - sú výnimočne ľudia, ktorí komunikujú s démonmi, spolupracujú s nimi, resp. sú pod ich vplyvom, a v najhoršom prípade sú nimi posadnutí - preto apoštolské cirkvi (RKC, pravoslávna, ...protestanti nie) praktizuje exorcizmus,

  • posadnutí démonom/-nmi a pod ich vplyvom získajú od démona/-nov niektoré vlastnosti a moc, ktoré im neboli prirodzene dané, ani ich nemôžu prirodzene získať - stávajú často krutí a nemilosrdní, vrahovia, násilníci, získavajú niektoré "nadľudské" vlastnosti....
  • Ježiš: diabol nikdy nespí, obchádza človeka, aby ho zožral... pri posadnutí démonom/mi nejde o zdravotnú poruchu, posadnutosť sa dá rozlíšiť pomocou niektorých "charakteristík", ktoré definujú, či ide o posadnutosť vs duševnú poruchu - napr. posadnutý vyskočí vysoko na strom, leze po stromoch ako opica, zdvihne aj 250 kg, ovláda cudzie jazyky (i biblické), ktoré sa predtým nikdy neučil, má niektoré umelcké dovednosti, ktoré sa rovnako nikdy neučil, vydáva neznáme "zvieracie" a iné zvuky, rehot, a pod. - sú publikované mnohé prípady posadnutia démonom/mii, napr. z Nemecka prípad dvoch 13/14ročných chlapcov, ktorí stvárali neuveriteľné gymnastické a silové "kúsky", ako aj stovky prípadov zo sveta o neskutočných dovednostiach posadnutých,
  • Cirkev (biskupom zvolený a duchovne pripravený kňaz - nie každý) má moc vyháňať/vymítat démona/ov za pomoci určitého rituálu/rituálov, ale predtým, ako je požiadaná o exorcizmus, sa predtým poradí s psychológom/psychi­atrom (keď ten nevie kam dál, nevie, čo s tým robiť), overí si, či nejde o nejaké duševné ochorenie)...je to prax už stáročia...
  • posadnutosť démonom/-mi je fakt, poznáme ho aj z Písma/evanjelia, keď Ježiš vyháňal z tela zlých duchov...
  • pri posadnutosti démonom/mi sa nejakým, nám neznámy spôsobom, sa démon/ni stane "súčasťou" človeka, jeho tela, ducha a duše, "integruje" sa s človekom,
  • okrem posadnutosti človek môže byť pod silným vplyvom démona/ov - aj Ježiš hovorí, že ak sa človek "vyprázdni", ak sa duchovne i telesne zanedbá/spustne, nechá sa duchovne i telesne "vyhorieť", keď totálne zlenivie, odmietne vieru, keď žije v mnohých hriechoch, môže sa do neho nasťahovať aj 7 zlých duchov...
  • je otázka, kedy sa človek môže stať posadnutým, iste aj pod vplyvom uvedených faktorov, - ale je to iste aj o vôli Boha, či/koho/kdy nechá/nenechá posadnúť,
  • v poKristovej dobe, dobe NZ, veriacich Kristus ochraňuje pred posadnutím, ale nie je tomu vždy tak, lebo aj veriaci i neveriaci bývajú výnimočne posadnutí, prípadne pod silným vplyvom démona/ov - nevieme dôvody prečo, ale z Písma vieme, že posadnutosť človeka démonom/mi je aj preto "aby sa ukázali Božie skutky"...
  • k vyhnaniu démona/ov má RKC (a uvedené cirkvi) svoj rituál, je to presný postup v spolupráci s určitými úkonmi hlavne k tomu určené modlitby s použitím Kristovho kríža...

 #9481 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 22:08:35 | #9486 (14)

Zloděj křičí: "Chyťte zloděje"!

Hm...

Znáš Boha?
Znáš Ďábla?

Znáš sebe?

Odpověz mi prosím upřímně aspoň na jeden dotaz adresovaný tobě.

Děkuji.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 22:19:43 | #9487 (15)

co chcete říct? - dejte konkrétní otázku/-ky...


 #9486 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.09.20 01:53:32 | #9488 (14)

Ztratil jsem řeč. Děsivé, ohromující.

Nikdy bych nevěřil, že se najde dnes v Eropě člověk věřící na takové pohádky, ba doslovně na žvásty.
V Africe, v Karibiku, u AfroAmeričanů, tam bych to připustil. I pokřtění Středo- a Jihoameričtí Indiání věřejí vedle Ježíše i na své bývalé bohy ... a hlavně na duchy.

Velmi jsi mne visitore překvapil. Jen dej prosím tě bacha, ať tě nějací duchové neunesou a neposednou tě. Nejlepší ochranou proti duchům je věnec česneku kolem krku a plucárek se svěcenou vodou v náprsní kapse.


 #9483 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.09.20 08:28:49 | #9489 (15)

jo, děsivé, žiadn ežvásty ale skúsrenosťou potvrdené aj dnes...Ježiš hovoril o zlých duchoch/démonoch, a dal moc apoštolom a ich nasledovníkom ich vyháňať/vymítat­...len referujem, čo je podložené Písmom v SZ i NZ - a Ježiš nie je lhář, i keď to zrejme budete tvrdiť...je to realita, ondi, všímajte si pozorne ľudí, občas uvidíte tých, ktorí sú nie možno posadnutí, ale pod vplyvom démona/ov (surovost najhrubšieho zrna doprevádzná surovým a bezcitným mučením, slovník a bitky v krčmách, teroristické činy, napr. dvojičky v NY, manželské hádky so surovým násilím, úkladné vraždy, zabíjanie nevinných -i umelý potrat, pedofília s ich zabíjaním, sodomia, a pod....


 #9488 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.09.20 13:23:37 | #9496 (16)

Ach jo. S tebou visitore to nemám lehké.

WTC v NY nebylo zničeno posednutím skupiny lidí bandou ďáblů, ale jejich posednutím "kulturou" o pomstě za vytrpěné příkoří, způsobené imperialismem USA. Moto: "ty jsi mi zabil pár lidí, já zabiju tobě dva páry lidí". Tím prosím neobhajuji násilí jakého koliv druhu.
Pomsta, její kořeny najdeme i v té křesťanské bibli, je archajický relikt. Oko za oko, zub za zub.

Ježíšmarjá, proč do tohohle zaplétáš potraty a sodomii. Potraty jsou velmi citlivé téma a nemá smysl ho znovu otevírat. A ta sodomie? Když se biblický fanatiik rozhlédne kolem sebe, tak tu sodomii vidí na každém kroku, v každé vesničce, v každém městě, na každém kontinentu.

Zbav se visitore iluze, že lidi jsou něco vyjímečného. Lidé jsou jedním ze statisíců druhů zvířat a jako zvířata druhu Homo Sapiens se také chovají. Lidé mají své zákony a ty mohou být též "nelidské".
Na Slovensku panuje zrovna velké rozhořčení nad výsledkem procesu s údajnými původci vraždy Kuciaka a jeho snoubenky, Vrah byl za vraždu několika lidí a za zničení životů jejich rodičů a jiných pozůstalých odsouzen ke směšnému trestu. Zničil životy spoustě lidí, společnosti způsobil miliardové zráty.
Byl podle tvé představy (ideologie) posednutý ďábly, ale osobně je nevinen? Proč z toho vraha nevyženeš ty ďábly a on se stane vzorným člověkem a bude páchat jen a jen dobro? Funguje vyhánění ďáblů z pedofilních knězů?


 #9489 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.09.20 09:51:06 | #9494 (15)

https://kreacionismus.cz/evolucioniste-ustupuji-z-vedecke-areny/

Po mnoho let kreacionisté argumentují existencí komet v naší sluneční soustavě jako indikátorů mladé zeměiii. Pokud by země byla stará miliardy let, všechny komety by už musely být dávno rozpadlé. Evolucionisté na tento argument odpovídají tvrzením, že se kometární jádra vyskytují na okraji našeho slunečního systému (Oortův oblak) pěkně příjemně mimo schopnost našeho pozorování. A tak opět: Oortův oblak je domněnka bez možnosti empirického ověření.

Zatímco na jedné straně nadpřirozený (a vědecky nepozorovatelný) původ, prezentovaný v Genesis 1, evolucionisté kritizují, na druhé straně sami nakonec upadli do metafyzických pozic. Paul Davies prohlašuje, že velký třesk „představuje náhlou absenci fyzikálních zákonů, prudký rychlý záblesk stavu bez zákonů, což umožnilo, aby něco povstalo z ničeho. Jedná se o skutečný zázrak…“

Kdo ze věří na zázraky?


 #9488 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.09.20 12:55:19 | #9495 (16)

*3284*
Kometami a Oortovým prostorem se nezabývají evolucionisté, ale astronomové, kosmologové, astrofyzikové. Tyto disciplíny se zabývají tím, co lze teleskopy spatřit ve vesmírném prostoru.

Faktem je existence těles pohybujících se po extrémních drahách v prostoru Sluneční soustavy. Ty dráhy podléhají přírodnímu zákonu gravitace a zachování energie a lze je propočítat.

Faktem je, že tělesa, nazývané kometami, nejsou pevná, jednolitá, ale velkými hroudami materiálu drženými při sobě jak mikrogravitací, tak elektrostatickými silami. Z toho se dá usuzovat na jejich (relativní) jepičí délku existence, dostanou-li se na svých orbitech tak blízko Slunce, že se těkavé látky zplynují a sluneční vítr je rozptýlí a vytlačí daleko do prostoru (do oortova prostoru), kde se opět mikrogravitací a elektrostatickými silami formují do větších objektů. Vzdáleně se tento proces dá připodobnit dějům v naší atmosféře, ve které stoupá vlhkostí nasycený vzduch do výšek (archimedův zákon), kde se ze vzduchu uvolní vodní pára, která se spojí do kapek a ty pak podléhajích gravitační síle padají zpět na povrch planety.

Vše podléhá přírodním (fyzikálním) zákonům a dá se propočítat, simulovat a visualizovat výpočetní technikou. To samé platí pro přechod energie ze stavu singularity do toho stavu, který vnímáme. Takže u toho Hoylova Velkého třesku nevypukla absence přírodních zákonů, ale naopak se manifestovaly. I tyhle procesy se dají propočítat, simulovat a visualizovat výpočetní technikou.

Zkrátka nic v přírodě (v kosmu) nevzniklo z ničeho. Z ničeho vznikají akorát iluze o nějakém bohovi, který ze své hluboké kapsy začal tahat materiál a energii, formovat to do vesmírných objektů, do hvězd a jejich satelitů, ty pak do galaxií atd. atd. atd.
Jde o rozdíly naších světonázorů, rose66. Kreacionisté přenechají tvorbu Vesmíru nějakému všemocníkovi. Realisté se naopak snaží, mimochodem velmi úspěšně, rozluštit jevy, které byly pro naše dávné předchůdce záhadami a dát světu znalosti přírodních zákonů. Datování použitím časové konstanty polorozpadu isotopů bych nezpochybňoval, rose66. To dnes uznávané stáří Sluneční soustavy 4,6 miliard let bude mít platnost.


 #9494 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.09.20 14:01:23 | #9501 (17)

Kam dovidis teleskopy, že se tak vytahuje, co už víš?
Kdo udělal t přírodní zákony, na které se odvolavas?
Sami od sebe? Tomu sd dá věřit hůř, nez karkulce!
Jak si spočítal ty miliardy let. Byl jsi ta se stopkama? *5527* *5527* *5527*


 #9495 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.09.20 14:15:53 | #9502 (18)

Co myslíš rose66, dá se kreacionismus léčit, nebo jsou na to vhodná nějaká sedativa?


 #9501 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.09.20 14:21:30 | #9503 (19)

Odpovez na ty otázky, neutoc na tazatel, dokazuje tim svoji neschpnost.....


 #9502 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.09.20 15:41:22 | #9504 (20)

Na nesmylné otázky nelze odpovědět, mudrlante. *15238* *15238* *15238*


 #9503 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.09.20 06:18:55 | #9508 (21)

Pa pa, chytrý pochopi....


 #9504 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.09.20 16:58:52 | #9512 (22)

Takže jsi nic nepochopil. Smutné.


 #9508 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.09.20 12:56:03 | #9509 (18)

Jak jsi spočítal, že to miliardy let nejsou? Byls tam se stopkama ty?

Z jaké „logiky“ plyne, že přírodní zákony musel někdo udělat?

A prosím o vlastní argumentaci, tedy nikoliv tlemící se smajlík nebo nějaký příspěvek pana Copypasta.


 #9501 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.09.20 14:15:11 | #9511 (19)

S tou jeho vlastní argumentací bych moc nepočítal, tím spíš, že ten tlemící se smajlík je zřejmě podpisem (nebo popisem) autora.


 #9509 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.09.20 12:35:18 | #9513 (19)

Z logiky mozku a zkusenosti.
Zakony které země, se vyvinuly samy?
*16124*


 #9509 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.09.20 13:34:21 | #9514 (20)

Nic si z toho nedělej, že nechápeš.
Kdy tě pustí z klece ven?


 #9513 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.09.20 13:38:34 | #9515 (21)

*49* já bych ho raději nepouštěl...


 #9514 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.09.20 15:35:20 | #9516 (20)

A první otázku nezodpovíš?

Lidské zákony a přírodní zákony jsou něco úplně jiného, i když se pro ně používá stejné slovo. Tvrdit, že přírodní zákony musejí mít zákonodárce, když jsou to přece zákony, je jako tvrdit, že každé kolo voleb musí mít řídítka, když je to přece kolo.


 #9513 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.09.20 20:51:31 | #9518 (21)

je zaujímavé, že prírodné zákony už apriori predpokladáte (a z toho vychádzate) ako hotovú paradigmu...to je podobne, ako keď staviam dom, a predpokladám, že základ sa postavil sám:-)


 #9516 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.09.20 20:58:45 | #9520 (22)

Přírodní zákony nejsou žádné předpisy. Jsou to zákonitosti v chování hmoty a energie, které jsou dány jejich vlastnostmi. Pokud máte pocit, že tohle je ten základ, který musel někdo postavit, pak musíte připustit, že i ten někdo musel být nějak vytvořen. Pokud tvrdíte, že je věčný, musíte připustit i možnost, že věčná je hmota, energie a jejich vlastnosti, a že žádný další (vyšší) stupeň už neexistuje. Žádná logika jeho existenci nevyžaduje. Pouze zbožné přání dostat realitu do souladu s Biblí.


 #9518 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.09.20 21:22:24 | #9522 (23)

i keby sme pripustili, že hmota je večná, tak sama predsa nemôže stvoriť/vytvo­riť/naprogramo­vať intelektuálny život (napr. parita a polarita ženy a muža) ...v atome/molekule (v elektróne/protóne, neutróne) predsa nemôže byť program pre intelektuálny život - bola by to príliš fantazijná predstava, s pravdepodobnosťou 0 - viac ako science fiction...je prijateľnejšia predstava večného inteligentného programátora - s jasným a presným programom sveta a Vesmíru a jasným a presným cieľom...


 #9520 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.09.20 22:45:08 | #9523 (24)

„…v atome/molekule (v elektróne/protóne, neutróne) predsa nemôže byť program pre intelektuálny život…“

A ani nemusí. Inteligentní život není žádným cílem existence vesmíru nebo hmoty vůbec. Je to jev, který struktura hmoty umožňuje a který za vhodné kombinace různých faktorů vznikl. Proto tu je, ne pro nějaký (natožpak „vyšší“) cíl. Až okolnosti nebudou jeho existenci příznivé, zase zanikne. K tomu není zapotřebí žádný „*program pre intelektuálny život*“, stačí vlastnosti, které dovolují existenci struktur pro život nezbytných.


 #9522 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.09.20 22:48:52 | #9524 (25)

pokud struktura hmoty něco umožňuje (jako potenciální možnost) tak je jen otázkou času aby se tato možnost stala realitou a tedy JE obsažena jako potence.


 #9523 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.09.20 22:56:06 | #9525 (26)

to co je pro mě zázrakem největším, větším než nekonečnost vesmíru a úžasná složitost jevů, je schopnost uvědomování si své existence. To že reagujeme, vyhodnocujeme či prožíváme je již následek...čirý fakt že jsme, to předčí.


 #9524 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 00:56:28 | #9526 (26)

Ano, možnost života je v hmotě potenciálně obsažena. Což ale neznamená, že je čímsi záměrem, aby se tak stalo, tedy že je to program, který někdo musel „napsat“.


 #9524 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 01:07:08 | #9527 (26)

Základní otázka je přece ta, jestli přirozený výběr a jiné mechanizmy Evoluce umožnily vývoj života od první buňky schopné se množit do dnešního stavu a nebo k té přírodě potřebujeme ještě nějakého všeumelcovitého boha. Te mby musel nějakou pinzetou manipulovat atomy a skládat z nich první živoucí buňku: Připadá ti tahle možnost reálná?

Kdyby tedy se bůh sám stvořil a jaksi měl automaticky ony mu přisuzované vlastnosti od volného létání Vesmírem bez ztráty času, odolnost proti záření jak energetickému, tak partikulárnímu atd. atd, tak jaká by byla fyziologické podstata onoho boha? Z atomů na Zemi existujícími by se nemohl sestávat, o nějaké organické, uhlovodíkové postatě by také nemohla být řeč.

Ty mi ratko vyčítáš, že mne představy pobožných o pohádkovém dědeškovi vševědovi připadají humorné. Pobožnými vysněný bůh dal lidem kulturu ... a učil také žížaly dělat své žížalí příbytky v zemi, učil komáry čerpat krev lidí a jiných zvířat, učil ryby plavat a ptáky létat. A to vše v jednom dni. Ty jsi inteligentní osoba, máš tedy přehled kolik živočišných a rostlinných druhů je na Zemi, kolik času měl bůh na učení všech těchto Adámků a Eviček, třeba toho komára, nebo i viru jak se dostat do buňky živočicha, jak přeprogramovat buňku na výrobu kopií vlastního já vetřelce.

Takže, jestli mi pohádkový bůh má připadat jako reálná bytost s oněmi schopnostmi a vlastnostmi, tak prosím o jeho přesný popis. Samozřejmě by toho boha mohli pobožní požádat, aby se dostavil na planetu Země a doložil svou šestidenní činnost popsanou v Genesis. Protože se o počátku našeho Vesmíru už něco ví a hodně spekuluje, tak by moh lidem vysvětlit princip a původ oné singularity. Do té doby, ratko, se neubráním úsměvu a pobavení nad snahou kreacionistů dát biblickým pohádkám nádech reality.

Ať žije Ararat, jehož vrchol se nacházel v době biblické potopy 150metrů nad hladinou oceánů, aby ho posléze tlakem vody bůh vyzdvihl do dnešních 5137 metrů nad oceány. Tohle totiž dokáže jen a jen pohádkový bůh, nějaký pohádkový džin a nebo jen baron Prášil.


 #9524 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 07:13:40 | #9528 (27)

Problém je v tom, že věřiči nemohou pochopit, že na příklad popis potopy, tak jak je uveden v Bibli, je zcela nesmyslný. A ani se nesnaží zkusit se pomodlit, aby jim pánbíček nadělil schopnost, aby pochopili v čem ta nesmyslnost spočívá. A těch nesmyslů, je v Bibli víc.
Otázka je: Jak někdo může věřit publikaci, která obsahuje vyložené lži a faktické nesmysly? *3877*


 #9527 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 07:16:30 | #9529 (27)

neřadím se ke kreacionistům a to ani vzdáleně.


 #9527 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 07:19:44 | #9531 (28)

Ovšem to že nevěřím na doslovnost biblických příběhů neznamená, že nedávají smysl. Mě smysl dávají, a jakýkoliv výsměch není na místě. Až ten kdo se směje doloží jiný příběh, stejného významu, příběh který formoval kulturu a vnitřní řád společenství, pak se můžeme bavit o tom co je jinde jiné nebo podle něj lepší.


 #9529 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 10:50:12 | #9534 (29)

Že nějaký text dává smysl, neznamená, že je pravdivý (ten text a/nebo ten smysl). Pokud ale v textu prokazatelně jsou nepravdivé údaje, pak se rozumný člověk musí ptát, proč má věřit v pravdivost smyslu dávaného nepravdivým textem…


 #9531 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 13:47:46 | #9537 (30)

"dává smysl" ... je slovní spojení, které vlastně smysl nedává.
Nebo? Dokázal by někdo prakticky vysvětlit co si pod tím má člověk představit.

Totéž platí pro "smysl života".
No a ideologové si honem pospíší svým věrným nařídit jejich smysl života.


 #9534 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 14:55:51 | #9538 (30)

ak niečo dáva zmysel, tak je to drtivo pravdivé (aspoň v ponímaní v danom prostredí, kultúre, situácii, čase, a pod.)....


 #9534 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 14:57:40 | #9539 (31)

smysl dávají i všechny pohádky, mýty a legendy...


 #9538 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 15:03:16 | #9540 (32)

I vrahova lživá obhajoba před soudem.


 #9539 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 16:32:13 | #9544 (33)

může být také pravdivá, tedy říct pravdivě jak to bylo a dokonce se tím i hájit.


 #9540 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 16:54:52 | #9546 (34)

To pochopitelně může, ale to už uhýbáš jinam. Já jsem měl na mysli právě tu lživou. Vylhat ji tak, aby „dávala smysl“, není zas tak obtížné.


 #9544 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 16:59:35 | #9548 (35)

nepatřím k těm co obhajovali smysl. Jen říkám že některé věci mi smysl dávají i když se jeví jako absurdní.


 #9546 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 16:06:25 | #9542 (32)

Ano, jejich smysl není v jejich reálnosti, ale v zábavě a u některých i v poučení.
V dobrých pohádkách vítězí perzonifikované dobro nad perzifikovaným zlem. Člověk hodnej, pracovitej a poctivej je odměněn a člověk zlej, línej a nepoctivej je potrestán.
Realita, kterou vidíme kolem sebe ukazuje, že není pohádkou.


 #9539 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 16:00:50 | #9541 (31)

Když pochopíme obsah nějakého napsaného příběhu, tak je to proto, že napsané dává smysl, tedy si neodporuje.
Nesmyslem můžeme označovat napsané, které nelze lidskou logikou pochopit. Například, že zemřelý může opět obživnout. Je to jako s tím rozlitým mlékem, tvrzení, že se mléko samo vrátilo do nádoby je nesmyslné.

Fyzici kdysi pojmenovali míru nepořádku entropií. Živý a zdravý člověk vykazuje malou entropii, jako i dokončený a neporušený dům. Mrtvý člověk vykazuje větší entropii, protože se mu porouchaly orgány, rozpadají se. Nižší entropie u domu po požáru můžeme docílit jeho opravou. U mrtvého organismu jeho opravou ... také? Ještě se to nikomu nepodařilo a bohdá nepodaří.

Takže na víru v realizaci nesmyslných dějů potřebujeme kouzelníka s nadpřirozenými schopnostmi. Opět příklad: tvrzení, že nějaká bytost stvořila z ničeho během dvou dnů statisíce druhů fauny, je nesmyslné, nedává smysl..


 #9538 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 16:29:03 | #9543 (32)

četls někdy zenové příběhy nebo koany?


 #9541 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 16:33:38 | #9545 (32)

to již můžeš opustit, dnes to netvrdí nikdo že se jedná o 24 hodinový den :-) nedává to smysl jak říkáš.


 #9541 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 16:58:05 | #9547 (33)

Ústup od 24hodinového dne je jen maskovacím synonymem toho, že o dny jít nemohlo, a že tedy co je psáno, není pravda.


 #9545 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 17:00:31 | #9549 (34)

to zase uhýbáš ty :-) nejde o vědecké pojednání staré tisíce let. Jde o vyjádření rytmu nebo fází


 #9547 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 17:03:19 | #9550 (35)

Představ si že žiješ před řekněme 6 tisíci lety, díváš se kolem sebe a říkáš si odkud to zde je... a napadne tě to zapsat jako zpěv - báseň. a to již umíš psát... tedy než k tomu dojde, předávají se různé zpěvy, texty, pamatní hymny ústně. Je třeba se vžít to té doby, jak žili, jak mysleli... co prožívali a jak se dívali na svět kolem sebe.


 #9549 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 17:11:43 | #9552 (36)

To chápu. Ale právě z toho mi jasně plyne, že nejde o žádné boží vnuknutí, žádný zápis jeho slova. Jsou to prostě moudra tehdejší doby. Všemohoucí a vševědoucí by to prostě musel udělat jinak. Pokud by tedy lidi skutečně miloval a to spasení jim přál. Takhle by to vypadalo spíš, že pokud existuje, jsou mu lidi u zadku. Jako úřad. Tady máte vyhlášku, vyložte si ji jak chcete, ale kdo si ji vyloží jinak, než jsme mysleli, ten si to odskáče…


 #9550 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 17:25:00 | #9554 (37)

To se nevylučuje, ta vyhláška (zákon) byla postavena tak, aby skupina přežila dlouhodobě a jako celek.


 #9552 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 19:03:37 | #9555 (38)

A kdyby byla jednoznačnější, tak by společenství nepřežilo, nebo co?


 #9554 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 17:06:58 | #9551 (35)

To snad vševědoucí autor božího slova nevěděl, kdo ho bude číst, že tomu nepřizpůsobil vyjadřovací prostředky? Den je pro drtivou většinu lidí prostě den, nikoliv milióny let. To snad vědět mohl, ne? Kdyby se ti manžel vrátil domů za týden, místo zítra, jak sliboval, a prohlásil by, že neměl na mysli 24hodinový den, co bys mu asi řekla? Že má pravdu a za tu scénu se omlouváš?


 #9549 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 17:23:57 | #9553 (36)

vždyť říkám že to psali lidé, ale měli inspirace... říká se otmu inspirovaný text, jistě že nemohli vědět nic víc než odpovídalo tehdejším možnostem. Tedy inspirace se týkaly etiky, soužití, přežití a spoluprácev daných podmínkách tak, aby společenství přežilo.


 #9551 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 19:03:51 | #9556 (37)

Čili to boží slovo není.


 #9553 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 07:04:43 | #9562 (38)

nooo, neodbyla bych to tak lehce. Pro mě to Slovo Boží je, tedy je to pro mě svobodné rozhodnutí připustit že v existenci biblické víry je určitá stálost, trvalost která je vyjímečná a vede k dobrému životu.


 #9556 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 10:33:30 | #9563 (39)

Raná historie církve to nezná

Pod záhlavím „Neposkvrněné početí“ přiznává „Katolická encyklopedie“ (angl.): „Z Písma nelze odvodit žádný přímý nebo kategorický a pádný důkaz dogmatu.“ Jak to, že tedy římskokatolická církev tuto myšlenku připojila ke svým dogmatům? Proč církev, která tvrdí, že existuje skoro 2 000 let, čekala až do roku 1854, než učinila z Neposkvrněného početí povinný článek víry pro všechny katolíky?


 #9562 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 10:54:27 | #9564 (40)

asi proto že se šťouralové vysmívali Marii a zlehčovali původ Ježíše Krista. Církev se k tomu musela postavit. A postavila se jak se postavila.


 #9563 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 11:04:23 | #9565 (41)

..v roce 1854 toto učení papež Pius IX. vyhlásil za dogma. Většina ostatních církví toto učení neuznává.


 #9564 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 11:05:51 | #9566 (41)
*18029*

 #9564 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 11:23:37 | #9571 (41)

učení KC o Ježíši a panně Marii se nikdo neposmíval ,natož nějak veřejně aby to musela takto řešit - dotyčného drzouna by totiž čekala smrt


 #9564 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 11:29:39 | #9573 (42)

Jsem o tom viděla film na NOE byla to platonická láska zbožňujcí k ní, co to vše zapřičinila..
Kristovo učení to není..


 #9571 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 11:39:42 | #9574 (43)

„Katolická encyklopedie“ konstatuje: „Starší Otcové jsou v otázce Mariiny bezhříšnosti velmi opatrní. Řečtí Otcové nikdy formálně nebo výslovně nerozebírali otázku Neposkvrněného početí.“ Ve skutečnosti vyjádřila řada nejranějších řeckých církevních otců jako Origenes (185–254 n. l.), Basilios Veliký (330–379 n. l.) a Chrysostomos (345–407 n. l.) názory, které odporují víře, že by Marie byla neposkvrněně počata neboli že by byla bez poskvrny dědičného hříchu. A podobné názory vyjádřil Augustin (354–430 n. l.), o němž se říká, že byl největší ze starých latinských „Otců“.


 #9573 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 11:44:39 | #9575 (44)

...podstata (logika) je v tom, že žena v hriechu nemohla porodiť bezhriešneho Spasiteľa:-)


 #9574 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 11:47:19 | #9576 (45)

Vždyť našla milost u Boha. před početím Ježíše.


 #9575 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 11:48:14 | #9577 (46)

podstata je v tom, čo tvrdím vyššie...


 #9576 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 11:50:27 | #9578 (47)

Vaše podstata:-), ale to jsou většinou vždy jenom nějaké zcela neopodstatněné bláboly:-).


 #9577 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 11:52:39 | #9579 (45)

A Ježíš se proč přátelil z hříšníky?


 #9575 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 11:59:44 | #9580 (45)

a tu bezhříšnou ženu nemohla porodit hříšná matka... *33054*


 #9575 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 12:02:40 | #9581 (46)

To je vidět na tom jakou Bohu vyznávají moc, asi že ani žádnou..


 #9580 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 12:45:25 | #9583 (46)

...mohla, lebo už v lone jej matky (tradícia hovorí o Anne) bola Bohom (pre budúce zásluhy porodenia Krista - teda že sa stane matkou bezhriešneho Spasiteľa) zbavená dedičného hriechu...:-)


 #9580 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 12:48:49 | #9584 (47)

ad.: teda: Mária nebola zbavená Bohom dedičného hriechu na základe svojho osobného úsilia, osobných zásluh, ale z Božej vôle a moci, že povedala anjelovi/Bohu "fiat voluntas tua" (Lk 1) - že sa stane matkou Spasiteľa:-)


 #9583 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 12:52:47 | #9586 (48)

Ježíš i tak vyhlásil za svoji matku, bratra i sestru kohokoliv kdo koná vůli boží, tak že na tom vůbec nesejde, jde o boží rodinu kterou jsou miliony lidí..


 #9584 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 12:54:52 | #9588 (48)

z Boží vůle je možné všechno, i odpustit bez obětování bohosynů...


 #9584 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 12:53:33 | #9587 (47)

takže Bůh může někoho zbavit dědičného hříchu jen tak, ale u ostatních musí nechat obětovat syna, aby jim ten hřích odpustil? pěkná pomotanice, i na pohádku špatný...


 #9583 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 12:04:08 | #9582 (45)

No taky nejspíš neporodila…


 #9575 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 02:14:31 | #9557 (33)

Dnes věří kreacionisté na doslovnou reálnou pravdu všeho co je v bibli napsáno. Na tom, co je v bibli napsáno byla založena náboženská ideologie, která tvrdí, že je ta jediná správná a pravdivá.
Kreacionistů je na světě spousta. To, že si někteří pobožní vypíchnou jen nějaké části z té bible, tu bibli netvoří pravdivější.

Dnes víme, že abiogenéze, jedno jak probíhala, potřebovala spoustu času, spoustu prostoru, aby v ní mohly probíhat miliardy miliard pokusů, ... až se jeden podařil. Ono se jich pochopitelně mohlo podařit víc, ale zásadní zákon Evoluce je "ten nejživější (fitest) přežije". Takže se nebavíme o dnech, nebo o milionech let, tohle by mělo být jasné i molekulárnímu biologovi. Na druhou stranu musí být pohádka O stvoření pochopitelná i pro lidi doby kamenné. Zkrátka je bible plná biblických pohádek. Ve SZ se to jimi hemží, ale ani NZ se bez pohádek neobejde.

Můžeme začít u neposkvrněného početí Marie. Co musel pohádkový bůh udělat, aby to početí bylo neposkvrněné? Odstranil skvrny? Použil čikuli, aceton, tetrachlorethylen ?

Proto opakuji ratko, náboženství v rozumné dávce moc neuškodí a lidem, kteří se bez této návykové látky neobejdou usnadní život. Bezpohlavní (u katolíků) vedoucí oddílů svých oveček znající ze zpovědí detailně jejich charaktery a životní problémy, působí v náboženské obci jako rádci, psychiatři a mediátoři. Tuhle funkci považuji za správnou.
Z praktického hlediska mohu jen spekulovat, že nemalé procento populace se bez řízení nějakou (diktátorskou) autoritou neobejde. *20634*


 #9545 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 04:02:40 | #9559 (34)

Mohu tě uklidnit, neposkvrněné početí Marie v Bibli není ani její nanebevzetí..


 #9557 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 04:31:27 | #9560 (35)

Ježibaba zavřela Jeníčka do klece a krmila ho, aby z něj byla dobrá pečínka. Mne zajímalo, jestli bůh na odskvrnění početí Marie použil chemikálii a nebo jen řekl "hrnečku vař" a odstraňoval skvrny bramborovou kaší. A z čeho je vlastně odstraňoval. My, dospělí víme, co předchází početí. Byla to koupel otce a matky Marie, třeba jejich vydrhnutí rejžákem? Nebo řekl bůh "abraka dabra ať jsou skvrny pryč" ?

Hašek psal v rubrice Rádkynš venkovské ženy o naprosto 100% odstranění skvrny z jakékoliv látky, ať z ošacení, prostěradla, ubrusu nebo kapesníku ve třech sekundách.
"Moudrá venkovská žena obkrouží skvrnu na látce krejčovskou křídou a pak označené místo odstřihne nůžkami".


 #9559 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 04:35:56 | #9561 (36)

Neposkvrněné početí Marie si vymyslela katolická církev tak se zkus zeptat tam:-) a nebo někoho z jejích řad:-).


 #9560 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 11:18:44 | #9570 (36)

A což teprve to její panenství po porodu:-)
No prostě si vymýšlejí aby měli "in modlu" :-).
A s tím jejich Trojjediným Bohem je to taky jenom tak nějako, nebiblické a zavádějící učení..
Kdyby byl Ježíš v hrobě tak se v něm obrací..


 #9560 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 11:24:14 | #9572 (37)

Údajně Ježíš vypadl Marii z boku ......
*27482*


 #9570 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 13:39:11 | #9590 (38)

jo, u bláznov...


 #9572 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 13:25:37 | #9589 (37)

Kdo je tou většinou? Pravoslavní to uznávají.Panenství po porodu uznávají i pravoslavní, tedy většina křesťanů


 #9570 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 14:53:22 | #9591 (38)

A logičnost takového výmyslu je jaká?
A nebo jakej to má význam?
K čemu je to jako dobrý?


 #9589 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 15:02:45 | #9592 (38)

A dokonce je to i proti Slovu božímu (Matouš 1/25)


 #9589 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 15:13:16 | #9594 (38)

A pravoslavní jsou ještě větší modláři jak katolíci tak že mi připomínáš jak tonoucí se stébla chytá:-)..


 #9589 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 15:27:26 | #9595 (39)

Nemám důvod se chytat stébla, netopím se.


 #9594 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 15:33:34 | #9596 (40)

jenom že na co ti je tvoje inteligence když potom naletíš takovým hloupostem


 #9595 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.09.20 15:36:49 | #9597 (41)

jakým hloupostem, nerozumím ti.


 #9596 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.09.20 20:13:04 | #9517 (20)

Francis Hitching, evolucionista a autor knihy Žirafí krk (angl.) prohlásil: „Přestože darwinismus došel ve vědeckém světě přijetí jako velký, vše zahrnující biologický princip, dostal se po jednom a čtvrt století do překvapivě velkých těžkostí.“


 #9513 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.09.20 20:53:01 | #9519 (21)

Takže zase výrok pana Copypasta, schválený a doporučený jw.org. Nejspíš, jak je na jw.org zvykem, vytržený z kontextu. Jistota je jen to, že ten kontext neznáš, protože ti ho na jw.org nepředhodili. Co je za tím výrokem, tě absolutně nezajímá, stejně bys tomu nerozuměl. Papoušku!


 #9517 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 07:19:21 | #9530 (21)

A jak ten tvůj müslitel vysvětluje fakt, že s banánem máme 50% stejných genů?


 #9517 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.09.20 08:44:49 | #9490 (14)

Dobré čtení, skoro jako Harry Potter!


 #9483 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.09.20 08:45:46 | #9491 (15)

to je možné, ale realita života to potvrdzuje:-)


 #9490 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.09.20 08:52:22 | #9492 (16)

Jistě, stačí se podívat třeba na Pavla Kožíška. Ten reálně předvádí, co se píše v Potterovi!


 #9491 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.09.20 09:03:01 | #9493 (17)

nemyslím si, že by sme mali debatovať na tejto úrovni, Harry Pottera som nečítal, ani to nemienim...


 #9492 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.09.20 13:04:33 | #9497 (14)

mno,ty popsané případy ,komplet všechny mají jedno společné - přehánění a de facto týrání psychicky nemocných lidí kdy místo léčby někdo nad ním něco mumlá
je to stejné jako u neznámějšího případu vymítání Anelisse Michel https://www.dotyk.cz/magazin/anneliese-michele-exorciismus-20190804.html tam také soudní znalec vinil a také policie (vymítači i rodiče šli do vězení ) ne Satana ale katolickou církev jako to pravé zlo které existuje

mimochodem - neexistuje žádný případ posednutí nevěřícího člověka ,vždy šlo o až fanatické věřící - to myslím hovoří za vše


 #9483 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 07:58:04 | #9532 (15)

To tvrdím už dávno. Víra v nesmysly, je duševní nemoc.


 #9497 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 08:40:15 | #9533 (16)

Ano, slepá víra v evoluci.....


 #9532 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 11:07:35 | #9535 (17)

…by samozřejmě takovým postižením byla taky. Jenže v evoluci nemusíš jen slepě věřit, jako ty v to, že žádná není… Můžeš pochopit, co evoluční teorie vlastně tvrdí, a vlastním rozumem to posoudit. Ale tuhle práci ty si nedáš a radši věříš tomu, co ti předžvýká jw.org a bereš to jako pravdu pravdoucí. A vůbec se nenamáháš zjistit, jestli tebou třeba nemanipulují. Vzpomínám si, jak jsi jednou jako protievoluční argument uvedl takový „citát uznávaného evolucionisty“, že Darwin se mýlil. Na rozdíl od tebe jsem si vyhledal ten článek, ze kterého byl ten citát převzat, a pokračoval ve čtení tam, kde jw.org s citováním skončilo. Stálo tam, že Darwin se mýlil, protože v přirozeném výběru přisoudil příliš malou důležitost náhodě! Jw. org ti to předhodí jako argument proti evoluci a ty jim to zbaštíš i s navijákem. A právě tohle je to, čemu se říká slepá víra.


 #9533 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.09.20 13:31:07 | #9536 (18)

Nevím, jestli to nějakému kreacionistovi pomůže v hodnocení Darwinovy práce.

  1. Darvin neměl k dispozici množství paleontologických nálezů a spolupráci tisíců vědců po celé Zemi.
  2. Darvin neměl k dispozici datování nálezů použitím isotpopového času polorozpadu.
  3. Darvin neměl k dispozici ani tehdejší Mendelovy práce o dědičnosti. Mendel nepublikoval, asi mu to nadřízení nedovolili.
  4. Darvin neměl k dispozici dnešní znalosti o DNA, o mutacích.

Zkrátka Darwin žil v době, kdy se povinně věřilo na Genesis a na bibli a tedy na stáří Země v dimenzích deseti tisíců let.. Chudák. O to větší zásluhu má jeho génius na vytvoření dodnes platného systému Evoluce.


 #9535 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.09.20 07:36:14 | #9458 (6)

„…zomierajúci človek, veriaci či neveriaci, prosí o kňaza…“

Jistě, ti o kterých vaši kněžští příbuzní hovořili, ti ano. K ostatním se nedostali, o těch vám nevyprávěli. Posuzujete nereprezentativní vzorek!


 #9456 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.09.20 07:44:04 | #9459 (7)

Pokuste se podívat na to z druhé strany. S jakým pocitem a jak umírají vaší blízcí ateisté. říkáte že vám jde jen o pravdu, tak dobře beru. V jaké pravdivé realitě umírají...co vidí, co cítí, jak se cítí. Jak Vám tak mě jde jen o pravdu. Co je tou pravdou v umírání.


 #9458 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 08:46:15 | #9462 (8)

Volají stranu a Lenina....


 #9459 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 10:42:44 | #9464 (9)

Přesně tak, zapšklí komunisté volají stranu a Lenina, zapšklí katolící kněze. *15238*


 #9462 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 10:59:14 | #9465 (10)

:-) ide o to, kto im viac pomôže:-)


 #9464 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 11:20:52 | #9466 (11)

To máš pravdu, že Lenin už nepomůže, leda by ho katolíci uznali za svatého. *15238*
Byl vlastně mučedníkem, páč by pro svou víru zastřelen.


 #9465 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 11:22:47 | #9467 (12)

to ale přežil a zemřel na syfilis, ne? už přesně nevím...


 #9466 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 11:38:38 | #9468 (13)

To byl snad Klément Gottwald (Milosrdný Boží les - hezké jméno *15238* ).


 #9467 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 11:46:10 | #9470 (14)

Dne 26. května 1922 ranila Lenina první mozková mrtvice.[10] Předpokládá se, že již v té době trpěl syfilidou v pokročilém stadiu[28]. Částečně se po mrtvici sice zotavil, ale neustále si stěžoval na nedostatek duševního klidu a jeho psychika byla zřejmě vážně narušena. Přesto stále zastával (oficiálně i fakticky) vedoucí úlohu ve státu až zhruba do prosince 1922, kdy se jeho stav opět zhoršil. Mezi prosincem a březnem roku 1923 sepsal tzv. závěť (Dopis sjezdu), ve které mimo jiné varoval před Stalinem. V březnu jej postihla další mrtvice. Zemřel 21. ledna 1924.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Ilji%C4%8D_Lenin#Posledn%C3%AD_roky_%C5%BEivota

oni ten syfilis tehdá asi měli všichni... *49*


 #9468 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 12:05:04 | #9472 (13)

Údajně ano...


 #9467 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 12:07:52 | #9473 (14)

Jako i celý komunismus....
Za promiskuitu se Sovětským Svazem..


 #9472 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.09.20 14:55:42 | #9474 (13)

presne, - nezaručené (politické byro KSSS to nepotvrdilo) zprávy hovoria, že zomrel na syfilis...


 #9467 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.09.20 13:11:44 | #9498 (8)

takže ty jim lžeš ,lidem kteří umírají a měla by si jim být oporou v těch těžkých chvílích tak vybalíš svou agitku církvi a věšíš jim bulíky na nos

jak typické


 #9459 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.09.20 13:53:38 | #9499 (9)

ty nejsi normální :-(


 #9498 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.09.20 16:36:52 | #9505 (10)

ano,to si o tobě myslím už dávno


 #9499 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.09.20 19:56:10 | #9506 (11)

Souhlas.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.09.20 20:26:30 | #9507 (12)

taky si rád kopneš.


 #9506 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.09.20 15:06:29 | #9475 (7)

naopak, dostali sa i k mnohým neveriacim na nemocničných lôžkach...keď neveriaci videli, ako sú vedľa na posteliach zaopatrovaní kňazmi veriaci pacienti, mnohí neveriaci si práve vtedy spomenuli na svoj krst, svoje mládí (ako napr. miništrovali pri omšiach, boli v rôznych kresťanských krúžkoch - divadelných, hudobných, ako organizovali a chodili na rôzne výlety v rámci aktivít farnosti, a pod.) a požiadali kňaza o spoveď...sú to tisíce prípadov ako hovria KC kňazi...- teda na nemocničných lôžkach, smrtelných posteliach sa mnohí neveriaci obracajú - a je jedno z akej spoločenskej vrstvy pochádzajú:-)


 #9458