Rozcestník >> Politika >> Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes

Informace

Název: Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes
Kategorie: Politika
Založil: Jessie
Správci: Jessie
Založeno: 25.04.2020 15:59
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2261365x
Příspěvků:
42288

Toto téma sledují (11):


Předmět diskuze: Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes - Vzpomínky dobré i špatné na konkrétní věci minulého režimu. Ty osobní nás pamětníků, nebo přímé vyprávění rodičů a prarodičů. A také o tom, jak žijeme dnes. Pište příspevky k tématu fóra, nikoho nenapadejte a neurážejte. Nezatahujte sem problémy z jiných fór a nezmiňujte lidi, kteří se zdejší diskuze neúčastní.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #12725

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE:
27.03.21 15:23:50 | #12725
Reakce na příspěvek #12682

Nejsem téhož názoru. Akce Zet byly z nouze ctnost, byla to jediná možnost, jak na venkově zbudovat alespoň něco. Formou těchto nucených prací se stavělo na vesnicích téměř všechno, třeba školky, prodejny, hospody, kulturní domy atd. Ve městech totéž stavěly stavební podniky, venkované si to museli udělat sami ve svém volnu. Kvalita těchto staveb ovšem tomu pak odpovídala, bylo na nich znát, že se to vlastně všechno fušovalo. U nás v dědině už musely být všechny tyto objekty rekonstruovány, protože ten amatérismus se na nich podepsal. Akce Zet byly přínosné také v tom, že si díky jim mohla řada občanů získat materiál na své soukromé stavby. Spotřeba materiálu na stavby v rámci akcí Zet byla pak enormní, z dovezeného množství by se daly ty kulturáky postavit minimálně dva. Dnes už na žádné akce zet nemusíme a stavby, či rekonstrukce provádějí firmy k tomu určené. Otroky již není třeba.
Co se pořádku týče, tak nesouhlasím taktéž. Ne že by dnes nebyl svinčík, od psů pokálené veškeré veřejné plochy jsou mi také odporné, to je zejména městská specialita. Ale když si vzpomenu na ten binec za komárů, tak je dnes proti tomu čisto. Za každou vesnicí bylo smetiště, nebo i z každé strany vesnice. Tam se vozilo všechno, včetně jedů, pneumatik, elektrospotřebičů, prostě veškerý odpad. Všude byl brajgl, kolem silnic, v lese. Bylo to nesrovnatelně horší, než dnes. Nakonec, pusť si film Brontosaurus, autoři si ten námět nevycucali z prstu.


1  
 #12682 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
27.03.21 15:49:47 | #12733 (1)

No,občas se holt neshodneme ani my dva. *33018* Význam občanské angažovanosti(není míněna ideologie!) pokládám za zdravý.Přírodu ale brázdím odjakživa a ve svých více než sedmdesáti letech mohu srovnávat.Tolik odpadků co dnes,nebylo absolutně nikdy.Pozor-nemluvím o čistotě ovzduší a vypouštění exhalací z neodsířených komínů.To se samozřejmě zlepšilo.


 #12725 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
27.03.21 17:15:46 | #12745 (2)

Tak občanskou angažovanost já také považuji za důležitou a zdravou součást života společnosti. Ovšem jen tu dobrovolnou. A kdo chce, stále se angažuje, alespoň u nás na vesnici tomu tak je. Různé spolky, třeba dobrovolní hasiči, fotbalisté, myslivci, červený kříž atd, tam všude se sdružují lidé, kteří něco dělat chtějí a také to dělají, nikdo jim v tom nebrání, spíš naopak. Pořádají kulturní a společenské akce, provádí úklid v obci, sběr šrotu, nebo si budují a zvelebují zázemí pro svoji činnost.
Přírodu také brázdím odjakživa a ten nepořádek vidím i dnes. Ale změnil se. Máš pravdu, že spousta lidí jsou čuňata, odhazují odpadky kudy chodí, obaly od potravin co konzumují po cestě a hlavně pak moderní vymoženosti jako jsou papírové kapesníky, jednorázové plínky a mor současnosti - PET lahve, ty za totáče v lese nebyly, to je fakt. A tento švajnerajn se znásobil za poslední rok, to je nesporné. Kvůli covidu jsou uzavřena nákupní centra a hlavně jsou omezené možnosti rekreace v zahraničí, takže do naší přírody vyráží teď spousta mastňáků, kteří tam nikdy nechodili a neumí se v přírodě chovat. Modlím se, ať už to skončí a tento převážně městský dobytek zase odtáhne do nákupních galerií a hotelů u moře, v našich lesích zase zavládne relativní klid a vrátí se tam jen tradiční turisté, kteří ví, co se patří.
Ještě jsou problém mnozí naši soudruzi chataři a chalupáři, já jim říkám pytlíčkáři. Jejich činnost je nejvíc videlná na okrajích lesů, většinou u vyústění lesních a polních cest, kde se dá pohodlně zastavit při cestě z víkendu na chatě a vyhodit ten pytlík s bincem. Tento fenomén vůbc nechápu. Vím, jak se lufťáci čertí, když mají v místě své rekreační nemovitsti platit za odvoz odpadu, prý žádný odpad nemají a když ano, tak si ho odvezou do města. Starostové tyto problémy dobře znají. Oni si ten svůj pytlík odpadků skutečně odvezou, bohužela ale ne všichni až do města, mnoho z nich odpadky vyhazuje po cestě někdo do přírody. Nevím proč, všude kudy jedou, jsou nějaké kontejnery, odpakové koše atd. a všichni někde trvale bydlí a tam jistě tu popelnici také mají. Přesto jsou pořád u cest vyházené tisíce pytlů od těchto úžasných rekreantů. Oni to dělali vždycky, i za komunistů, tehdy ale nebyly ty pytlíky, tak to sypali do lesa přímo z kýble.
Dnes ale je méně jiného odpadu v přírodě, myslím odpad typu vysloužilá lednice, televizor, nebo vrak auta. Takové věci bylo dříve běžné odkládat kdekoliv, dnes jsou na to kontejnery, sběrné dvory atd. Vím co řekneš, že to zase nějaký hňup do toho lesa vyhodí a máš pravdu. Ale takového odpadu je podstatně méně, než bývalo. Taktéž zanikla ta smetiště, za každými humny už se neskládkují pytle od umělých hnojiv, trakotorové pneumatiky společně s plechovkama od olejů.
Tekže ono je to nerozhodně, nějakého svinstva přibylo, jiného ubylo.


1  
 #12733