Obsah příspěvku byl smazán.
Poradíte mi někdo?
https://behejsrdcem.cz/clanky/pochutnejte-si-na-cuketovych-spagetach/
Okouzlily mě tyhle recepty na zeleninové špagety, mám i další skvělé
recepty na saláty z takových dlouhých nudlicek. A teď hledám nějakou
pomůcku, s jakou se dají vytvořit. Existují spirálové kráječe, ale moc
jim nedůvěruji, ze to funguje, ze ta napichnuta mrkev nebo okurka opravdu
drží a nesmeka se. A potom, nechce se mi vytahovat a čistit takovy přístroj
kvůli misce salatu. Co třeba taková škrabka se zubatym ostřím, neslo by to
s ní?
Kdysi jsem si koupila škrabk na brambory, je fantastická se zahnutým ostřím. Nic takového dnes nemůžu sehnat. Taková škrabka škrábe sama :-) co se týče krájení zeleniny, dýně a pod. to není pro mě. Mám ráději když je zelenina uvařená a to mže být klidně vcelku.
Ty nemáš ráda zeleninove saláty? Pro mě je to základ jídelníčku
Taky věřím na syrovou stravu, ze vyléčí mnoho nemocí.
Mám problém to trávit, manžel nemůže syrovou zeleninu vůbec. Takže občas si udělám okurkový salát, alejím ho sama. Rajčata jen vařené. Salát ze zahrady je dobrý, ale to je salát. tam se nemusí nic krájet a můžeme ho oba.
No jo, každý máme holt neco... Taky nesnasim některé potraviny. V tomhle je nejlepší poslouchat svoje tělo. Ani dětem se nemá nic nutit, co je takzvane zdrave.
Tady jsou ty nadherne salaty, mrkvovy doporucuji.
https://m.youtube.com/results?search_query=luda+easy+cook+%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%8B
já snášim zeleninu, jen si ji musím uvařit :-))) Dnes jsme měli vynikající květákovou polévku. Ještě jsem našla na zahradě větší bramboru, dvě cibule a mrkve, z lesa dvě kuřátka a polovina květáku. Bylo to fantastické.
Ale recepty ruské nejsou, spis tak něco korejského. Objevila jsem ji nedavno, celkem se to da pochopit jen na pohled, z čeho vaří. Taky ma skvele cukroví, to vůbec netuším, kde brala inspiraci.
Pro mě taky ne. Ale odkoukat šikovné vychytávky je dobré . A ty jsi přece hodně cestovala, tak jsi musela poznat i jiné kuchyně.
To ano, abych zjistila že nad tu naší není :-)) Všude jsem se něco naučila, ale nakonec upravila pro můj místní žaludek.
Dnes jsem třeba dělala dýňovou polévku (z hokaido a máslové dýně) a špenátové lasagne. Ono to zní exoticky, ale je to opravdu naše jídlo. Dala jsem dovnitř 1,5 kg listového mraženého špenátu.
Tady jsem něco našel
https://prima-receptar.cz/spagety-ze-zeleniny-vychytavka-do-kuchyne/
ale tak velké nudle, jaké jsou v tom receptu, asi uděláš jenom nějakým
kráječem. Snad i nějakým V-kráječem, co bude mít šajbu na tvorbu
nudliček.
Nebo nožem tak, že cuketu nakrájíš na tenké plátky a ty pak nakrájíš
na ty nudličky.
Jo přesně to jsem měla na mysli. Teď ještě to sehnat. Stoji to asi par
korun, takže posílat se to nevyplatí.
tady to je, dá se to v tom e-shopu objednat a odběr na prodejně je zdarma
(tj. platíš jenom za tu škrabku)
https://eshop.tescoma.cz/skrabka-julienne-presto-expert
A fakt to funguje jako na obrázku?
Aby to nebylo jako z pořadu jistého Horsta.
Nevim, já jsem to nikdy nezkoušel. V tom odkazu jsou uživatelské recenze a ty jsou vesměs příznivé, tak asi jo.
Na obrázku to vždycky vypadá líp. Už jsem to vyzkoušela, půjčila mi
ji kamaradka. Je to dost ostre, takže pozor na ruce. Mrkev držím v dlani, po
délce oskrabuji. Celer jsem si ukrojila delší kousek, taky to šlo.
Koupím si to, až se někam dostanu z našeho zapadakova.
No jako jídlo teba něco blé jako např. rýžový nákyp, a celkově nějaké blemptavé věci. Jogurty nemusím. Mořské plody mám docela rád, a ryby vyloženě miluji.
No mě se vždy vybaví rozmočená rýže rozmáčející se v nálevu zz nějakého kompotu jak tomu bylo v jídelnách, a můj žaludek je v nestabilní poloze.
V jídelně bych si to nedala. Stejně jako lasagne třeba. Jsou jídla která mi chutnají jen doma, tedy když si je uvařím sama.
tak to jo :-))) dělávám kynuté s povidlím /(doma dělané) a sypané mákem nebo strouhaným tvarohem.
Ale synové mají velice rádi taštičky z bramborového těsta taky s povidlím a sypané mákem. No ráda vařím cokoliv :-)
To je krásná formulace.
Trochu mi to připomíná kamaráda, který občas před návštěvou dráždil
manželku slovy: "Já to teda sním, ale nechtěj aby mi to chutnalo".
Zatím je naživu...
V poslední době jsem opakovaně svědkem zločinu.
Když dělám guláš, tak to maso pustí strašně moc vody a to ještě před
osolením. Takže místo oreastování je to spíš dušení ve vlastní
šťávě.
Máte někdo podobné zkušenosti?
nooo, zrovna tohle ani ne. Někdo považuje za vraždu i fakt že dělám guláš na olivovém oleji :-)) nepoužívám sádlo. Takže hromada cibule, a jak se začne smažit tak šup maso a šup paprika, nic moc opékání. Akorát jednou lehce připálím, když se vše vysmahne (než dolévám vodu)
Nj, ta šťáva by měla zůstat uvnitř, ale ona se vyplaví s tou vodou.
Jasně paprika se nesmí moc pražit, jinak zhořkne.
Nic proti "oliváči", pokud někomu v jídle nevadí jeho aroma. Spíš taky
není na moc vysoké teploty, pak zdegraduje a jeho hodnota se ztrácí.
Na guláš používám slunečnici, pokud tedy není sádlo.
Jakmile jídlo pustí vodu, z vysokých teplot není nic :-)) a to platí jak pro cibuli tak pro maso, prostě tona tu teplotu nevytočíš i kdybys chtěl. Až se voda vypaří, tak stačí jen opravdu lehce, opatrně provonět. Aby vůbec bylo něco cítit.
cibule by správně měla být osmažená úplně dotmavohněda, než se tam hodí maso
Já mám připravenou skleničku vína, bílého nebo červeného, to podle
druhu jídla.
Cibulku dělám na vyšší teplotu, a když se začíná chytat, trochu ji
podleju. Alkohol se rychle odpaří, tím se to trochu ochladí, a může se
smažit dál. Cibulka chytne barvu, ale nekoksovatí . Vím, asi to
není "košer" pro pravověrné mistry guláše, ale dodá to barvu a to víno
je přítomno i v chuti.
Cibule se zpočátku klidně může dělat na vyšší teplotu a jak začne tmavnout, tak se může teplota trochu stáhnout, protože pak už je to docela rychlý. Nebo v té finální fázi se to zchlazuje vodou, čímž se docílí toho, že bude cibule maximálně tmavá, ale ne spálená. Víno nevadí, jenom to potom nebude klasický guláš, ale spíš tokáň.
některý guláš se ani nedá uvařit :-( prostě se vaří a vaří a vaří a furt je tvrdý.
Hm, to záleží na stáří poraženého kusu. Někdy změknutí masa vyžaduje dušení až 2 a půl hodiny.
dvě a půl hodny je málo :-)) někdy to vařím i čtyři. tedy pokud je to nějaký starý vůl, tak to změknout nechce vůbec . ale běžně mi to trvá tak tři hodiny.
Pokud se ti zdá, že je to z nějakého starého vola, nebo staré krávy - v první řadě nekupovat - pokud se stane - tak trochu naklepat.
Zkus zesílit oheň chvilku před tím, než tam maso hodíš, aby byl olej maximálně rozpálený. Ale ono to zas tak neva, ono se má to maso co nejdřív "zavřít" a jestli bude zčásti zavřeno uvařením, tak to zas tak moc na škodu neni.
No jasně, ale připadá mi to, že se nestihne zavřít, nestačí ani
zbělet a už plave ve šťávě.
Hlavně u vepřového. Říkám si, jestli dodavatelé těm prasatům nedávají
něco, aby ve tkáních zadržela vodu a byla těžší.
Pokud je to takhle, tak pak mi napadá orestovat maso vedle na rozpálené pánvi či v kastrolu po takových množstvích, aby vždycky jenom zaplnilo dno, a po orestování ho vždy přidat do hotového základu.
Já jsem kdysi slyšel, že do masa píchají vodu, aby prý bylo křehčí. Ale to se asi bude týkat jenom těch v krabičkách balených mas v supermarketech.
Myslim, ze to pichaji i do váženého. Dost se na tom vydělá.
Orestovat po malých částech je dobry nápad.
Nevím jestli se to dělá ještě dneska, ale prezentovali to tak, že to maso je tak křehčí, ovšem pro mě je to prostý podvod.
No pokud neodečtou z váhy - váhu napichaný vody tak určitě.
Ale zmrzlí je křehčí - když koupím maso - udělám z části řízek hned
a zbytek dám do mrazáku, tak po rozmrazení je z toho masa řízek křehčí -
to určitě.
To nevim, to jsem si nevšiml. Ale zmražení maso znehodnocuje, mění jeho vlastnosti, dělá ho sušším a ryby třeba činí blátivější.
To co vyberu z mrazáku neklepu, ale ho dám do pácu - i na řízky a je
mňam.
Tak u mraženého je to pochopitelné, protože zmražením všechny tekuté složky obsažené v mase zledovatí, čímž se oddělí od svaloviny a po rozmražení pak z ní vytékají.
Když se to zmrazí rychle, tak to ještě jde, ale při pomalém mražení krystalky ledu narůstají a trhají buňky i tkáně. Pak to rozmrazíš a je z toho ...
Tohle je opravdu zlocin, že do masa pumpují vodu, aby vážilo vic... A do ryb taky. Je to rozdíl vařit z kusu poctivého masa, kdyz ho někdo ukradne ještě před tou úpravou.
No, mražené ryby, to je kapitola sama pro sebe...
Maso z domácího chovu je něco jiného, ale i cenově.
Pokud můžu poradit - zkus co nejširší hrnec - nesmí být maso na mase -
to horní pustí šťávu, než se to spodní zatáhne.
Pokud nemáš - udělej to na pánvici a až se zatáhne, tak ho pak hoď do
hrnce na dušení.
Našla jsem dnes krásné bedly a udělala jsem je podle svého specialniho receptu v bramborakovem těstíčku. Vychytavka: Nejdřív doporucuji osmažit vrchní část, na ktere moc těstíčko nedrží, ale to nevadí. Pak mezi "listy" přidám lžičkou ještě trochu testicka, otocim a dosmazim.
My jsme letos houby totálně "prokaučovali".
Všichni kolem mluvili o košíkách všeho možného, my jsme našli vždycky
jen takovou všehochuť na smaženici a něco málo na sušení.
hlavně ořechové...skladuji pak dobře zabalené venku a vydrží až do konce ledna...tedy, když se nesežere dřív
Dávám do ořechů z ořechového těsta tuhle:
umleté ořechy asi 10-15 dkg hodit do trochy vařícího mléka (málo mléka,
radši přidávat), zamíchat, nechat vychladnout. Utřít máslo (celé) s
cukrem krásně do pěny a pak do něj opatrně vmíchat ty ořechy. To už
netřít, byl by to blaf.
Tohle je moje nejzamilovanější náplň, může se dát i do košíčků,
slepit linecké.
Linecké slepujeme domácí ribizovou marmeládou. S jinou to nefunguje. Proto mám doma několik stromečků ribízů, velká spotřeba :-)
já jsem na ořechy opatrná, mám na ně alergii.ale dát se musí :-)) tedy dám je do těsta, ale jinak raději ne. dělám nastavovanou bílou máslovou náplň.
To je škoda, mit alergii na takovou úžasnou věc, jako orechy...
Já mám zase alergii na olivový olej. Vypěstovala jsem si ji bohužel sama,
když jsem se jím natirala místo tělového mleka. Radovala jsem se, jak jsem
přišla na geniální nápad, budu mít krásnou pleť a ještě ušetřím. A
do měsíce jsem skončila u doktora s těžkou alergií. Teď už ho nemůžu
dávat ani do vareni, ani třeba pokapat pizzu.
Zkus si vzít Zodac pár týdnů, mě hodně povolily alergie po přeléčení. Síce ořechy mi přestaly chutnat, ale zmírnila se mi alergie obecně i když Zodac neberu. Tedy nemažu se ničím :-) raději.
No, rada bych používala v kuchyni olivový olej, ale moc tomu nevěřím, že bych se té alergie zbavila. A před chemickými léky mam hrůzu. Zavírají vrátka přírodě
nevím, moc tomu nerozumím. Mě to pomohlo dosti zásadně. a teď to brát nemusím. Nejak se tělo zklidnilo.
Moje kamarádka už začíná péct vánoční cukroví. Vždycky ho napece a da do mrazáku.... A pak se chlubí, jak si vánoce užívá a jen vytahuje cukroví z mrazáku. Mně to ale z mrazaku nechutná. A těším se na ten provoneny byt pred vanoci. Začnu az na Mikuláše .
Já někdy i týden před vánocemi. Když si k tomu člověk sedne, pustí si nějakou Agátu Christie, naseká se za chvíli cukroví plné krabice .
myslíš poirota? to né, k němu si musím lehnout na gauč, zaručená realaxace. Většinou usnu.
Poslouchám to jako audioknihu, četbu. A je mi jasné, že v tomhle jsem sama, slečnu Marplovou i Poirota žeru, a nikoho dalšího, kdo je miluje, neznám
Relax, uklidnění, psychika, ideální pred spaním. Nechápu lidi, co si v noci pouští ty horory, to bych vubec neusnula.
taktak, dnes jsem si pustila Poirota po manželovém hororu. Střídáme se u televize :-)