Rozcestník >> Koníčky a zájmy >> Vraždy v kuchyni

Informace

Název: Vraždy v kuchyni
Kategorie: Koníčky a zájmy
Založil: Jessie
Správci: Jessie
Založeno: 29.09.2020 13:52
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 118643x
Příspěvků:
1148

Toto téma sledují (4):


Předmět diskuze: Vraždy v kuchyni - Trestuhodne zločiny při vaření. A také naopak šikovné vychytávky. Nebo prostě co dnes vaříte.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět: Dnešní losos
30.03.22 19:09:27 | #988

Dnes se dělal smažený skotský losos s gnochi:

Masíčko

Kořeníčko

A ve finále šťavnatý sežrán, až mi málem bylo blbě :-D



| Předmět: RE: Dnešní losos
30.03.22 19:10:42 | #989 (1)

Jakože toho bylo hodně moc.



| Předmět: RE: Dnešní losos
30.03.22 19:36:00 | #990 (1)

No to vypadá skvostně. Jsou v tom kostičky?


 #988 

| Předmět: RE: RE: Dnešní losos
30.03.22 19:39:13 | #991 (2)

Nejsou, koupil jsem to jako vykostěný filet.



| Předmět: RE: RE: Dnešní losos
30.03.22 19:40:43 | #992 (2)

A viděl jsem tam i makrelky, no chvíli jsem váhal :-). Ale zase chtěl jsem holt něco na pánvičku, makrely mám rád spíše pečené v troubě.



| Předmět:
23.03.22 23:03:23 | #917

Já jsem se musel naučit snídat, poněvadž jsem jedl až jsem měl hlad a nejvíc jsem jedl večer a proto jsem měl nadváhu i díky tomu 132 kg . Když jsem začal později snídat a třeba po 3 hodinách něco snědl,tedy celkově jedl po malých dávkách celý den večer už jsem se přestal přejídat a upravil se mi jídelní cyklus a i začala zlepšovat váha, samozřejmě i k tomu přispělo zdravý životní styl a lehčí pohyb denně aspoň 12 km nordic walking teď po 6 letech mám 88 kg. *29716*



| Předmět: RE:
24.03.22 06:50:35 | #918 (1)

to je dobrá váha. já mám 63 kilo +/-něco. Udržuji si ji tím že se nepřejídám, i když normálně sladím a dám si dobré věci když je chuť. Denně vypiju asi 4 kávy laté a dvě lžičky cukru. Ale musím se hýbat, tedy chodit. Jinak by mi kila šla nahoru. Minulý rok jsme nachodila asi 2000 km, leto to možná taky bude, ale jestli začne provázení turistů a hlídání vnoučat, bude to mín. Pak musím vložit méně vydatná jídla, třeba jen polévku po těch vydatných, aby se to srovnalo.


1  
 #917 

| Předmět: RE: RE:
25.03.22 02:13:16 | #932 (2)

Za necelé dva roky mám už ušlé 10 milionů kroků


 #918 

| Předmět: RE:
24.03.22 09:31:46 | #922 (1)

Jojo.. nezaslouží metabolismus . Já protom jim furt a vážím málo.. aktuálně něco málo před 50


 #917 

| Předmět: RE: RE:
24.03.22 09:55:04 | #923 (2)

To jsi štíhlounká, tolik jsem kdysi taky vážila :-) Ještě před třemi dětmi.


 #922 

| Předmět: RE: RE: RE:
24.03.22 14:31:47 | #924 (3)

Ona je asi menší, na tom záleží. Já mám 64kg při 173cm.


 #923 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
24.03.22 14:47:12 | #928 (4)

Měřím 168 cm


 #924 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
24.03.22 14:50:55 | #929 (5)

Tak to jsi hodně štíhlá.


 #928 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
24.03.22 15:59:12 | #931 (4)

tak to jsi taky hubeňour.


 #924 

| Předmět: RE: RE: RE:
24.03.22 14:46:50 | #927 (3)

Díky.


 #923 

| Předmět: RE:
24.03.22 14:39:28 | #926 (1)

Mnichale, tak na tom je vidět, jak jsme každý jiný. Já tloustnu, když snídám. Vlastne dodržuju ten částečný půst. Nejím cca 16-18 hodin, zbylou dobu cokoli, a dost. Vyhovuje mi to, a někomu zase ty menší dávky rozdělené na celý den.


 #917 

| Předmět: RE: RE:
25.03.22 02:19:00 | #933 (2)

Jo půsty znám také ten co o něm píšeš se mu říká přerušovaný půst znám jednu osobu co neji do 12 hodin a pak začne jíst, já půsty beru spíše z duchovního hlediska a musí se na ně člověk připravit,kdysi dávno jsem vydržel nejdéle 5 dní bez jídla a první den půstu jsem i čistil střeva, což každý používá něco jiného na čištění střev.Ty malé porce na celý den jím podle knih Toma Brichace kde učí i jíst tak aby jídlo i zdravé pomáhalo dát dolů tolik kolik potřebujeme. *29716*


 #926 

| Předmět: RE: RE: RE:
25.03.22 06:45:31 | #934 (3)

na vyčištění střev je dobrá střevní chřipka :-)


1  
 #933 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 02:09:59 | #937 (4)

Tak to taky,já myslel ty co si vyvolas sama,jako někdo zkouší domácí klystýr, já zkoušel pít slanou vodu ,nebo Senný čaj,nebo je dobré joginske cviky na střeva,ale u mě pomáhá Zaječická a mnoho známých mi říká že jak to piju že toho piju moc že stačí 250ml no a já vypiju i 2 litry,ale pak bydlím na WC *27179*


 #934 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 07:05:30 | #938 (5)

Ono jednou za čas se to dá vydržet, ale asi ne pravidelně :-)


 #937 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 17:00:26 | #945 (6)

No čištění střev se dělá nepravidelně,pouze když se člověk cítí vnitřně jinak.


 #938 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
27.03.22 00:56:40 | #956 (7)

Vnitřně jinak se cítím při pořádné porci chilli papriček.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
27.03.22 01:39:42 | #957 (8)

Ostrá jídla mají zahřívací proces,jednou v zimě jsem byl u Indů na jídle a dal si pastu,kde stačí jen ždibec na prst a já si to dal do misky a samotné jedl a se mi smáli, poněvadž mi pak řekli že tuto pastu,takto nejí,ty jo fakt pálilo, že pusu jsem zachraňoval capaty. *27179*


 #956 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
27.03.22 01:41:25 | #958 (8)

Ale pak jak mi bylo po těle příjemně,jsem k nim přišel v zimě vymrzly z venku a dost to pomohlo na zahřátí,od té doby rád dělám moc ostrá jídla i nejvíc v zimě. *29716*


 #956 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
27.03.22 03:39:01 | #959 (9)

Tak ono se to dá natrénovat, ale jinak to kroutí střívkem docela dost :-).



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
27.03.22 16:11:31 | #960 (10)

Dá u mě trénink už jako kojenec když strejda dělal dvě polévky,jednu ostrou pro všechny a jednu pro mě neostrou,mamka mi šla ohřát polévku a divila se že jsem v obličeji červený a říká hele,co to je za polévku co kluk teď jí?On se zděsil,prej to je ta pálivá pro ostatní že si jí mamka zpletla,no co asi jsem dobrý oddíl.Od té doby asi miluji ostrá jídla,ale u těch Indů to jsem zneznamosti šel do hodně velkého levelu. *27179*


 #959 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.03.22 16:15:59 | #961 (11)

Asi, kousek od místa kde pracuji je indická restaurace (teda jestli tam ještě je), a vím že u nich i to nejjemnější jídlo trochu zatápí, a to to ještě dělají velice něžně pro nás středoevropany :-).



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.03.22 16:19:15 | #962 (11)

Pálivé je zdravé. Léčí to mnoho nemocí.


 #960 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.03.22 16:59:14 | #963 (12)

Jaké nemoci? Já jedla indické (od Indů) v Singapuru, když jsem měla v kočárku vnuka. Nestihla jsem doběhnout domů... musela jsem prát kalhoty. Od té doby jsem na indické opatrná.


 #962 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.03.22 19:32:23 | #964 (13)

No údajně se např. nedostane salmoneloza, apod. Ale každopádně chilli je velmi prospěšné na kardiovaskulární systém, roztahuje cévy, apod.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.03.22 21:02:05 | #967 (14)

Ano ty cévy pravda,proto se krev z rychlí v cévách a je člověku teplo to ten zahřívací proces.


 #964 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.03.22 19:33:47 | #965 (13)

Kromě toho celkově mnoho koření je např. proti virům a různým patogenům.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 06:58:40 | #969 (14)

To chápu, zejména pokud člověk žije někde u rovníku kde je to ho opravdu hodně a může chytnout malárii a podobné svinstva. Chápu ostré jídlo jako mobilizaci organizmu, nastraží se na boj.


 #965 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.03.22 21:03:23 | #968 (13)

No to bylo možná klimatem, hodně lidí co tam z Evropy přijelo měli sračku,ono i ta voda není koser tam.


 #963 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 07:00:24 | #970 (14)

To je civiizovaná země. Vodou to nebylo. Bylo to tím jídlem. Sračku jsem dostala v Jižní Americe, takovou že jsem srala každých 5 minut den a noc. To bylo pročištění organizmu :-)


 #968 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 17:35:41 | #971 (15)

Tak ono když na některé koření nejseš zvyklá, tak to může vyústit v průser :-). To platí i o chilli, a mě přijde že i odrůda chilli hraje roli, nejen výsledná pálivost, i když ta je zpravidla dráždivější.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 17:37:32 | #972 (15)

A to že je někde civilizovaná země ještě nemusí znamenat, že je voda vždy Ok. Prostě na vodu co jsme zvyklí my tady, např. kohoutkovou nemusí být zvyklý každý ostatní. Přece jen jsou tam prvoci a další organismy. Myslím ve studené. Vím že do ciziny vždy doporučovali flašku slívovice např. :-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 17:46:45 | #975 (16)

Kohoutková se v takových zemích nepije nikdy :-) Oni to vůbec neznají, aby se napili z vodovodu.


 #972 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 17:43:46 | #973 (15)

No Singapur je kousek od Indie a tyto části země mohou být civilizované,ale co vím tak voda tam není moc kvalitní,nemuselo to být jídlem,ale spíše si myslím že vodou , mám kamaráda v Anglii žil pár let v Praze a pochází z Indie a sám mi říkal že,aby měli dobrou vodu musí jí filtrovat nebo převážet, řeka Ghanka je nejšpinavější řekou,koupou se v ní a do kanalizace, která vede přímo do řeky splachuji i extrementy což nesmím zapomenout že pálí na břehu řeky mrtvoly a sypou do řeky.Singapur bych řekl ,asi že nejsi zvyklá,ono totiž přijet jinam do jiného klimatu a jíš jejich jídlo nemusí ti hned sednout.Co ale vím tak každý co jel do Asie v okolí Čína,Malajsie či Indie měl z vody střevní problémy a každý koho znám co tam byl mi to potvrdil,ale odesnelo to během pár dní,jde o změnu na které si tělo zvyká totiž. *29716*


 #970 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 17:45:25 | #974 (16)

Pardón vodu filtrovat a převářet.


 #973 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 17:48:13 | #976 (16)

Já tam byla delší dobu, protože jsem hlídala vnučka. A blbě se mi udělalo jen po tom jediném ostrém jídle. Všecka ostatní tradiční jídla byla OK.


 #973 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 17:53:13 | #977 (17)

A víš co to bylo za jídlo?


 #976 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 18:01:48 | #978 (18)

Nějaké nudle s červenou kari omáčkou. říkala jsem že hci málo ostré, tak se smáli že jo, že mi dají jen tak trochu ostré:-)) Ale nakonec se mi vůbec nic nestalo. Posrala jsem se jen jednou a zase bylo dobře.


 #977 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 18:05:59 | #979 (19)

Bylo tam maso nebo celé vege


 #978 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 18:10:48 | #980 (20)

To fakt nevím, ale asi tam nějaké maso bylo. Zelenina a možná nějaké kousky "něčeho". Já to moc neuměla rozlišit, tedy nevyznala jsem se co je co. To byly takové budky a každý něco svého nabízel. Jak jsem chodila s vnukem na procházku, občas jsem něco zkusila. Čínské bylo všecko smažené, tomi moc nešlo. Thajské jsem si dávala pravidelně, Malajské taky, a chtěla jem taky zkusit indické :-)


 #979 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 18:12:17 | #981 (21)

Jinak můj žaludek je velice odolný, nebojím se jídel, co mi nesedne to se rychle vyloučí ale až tak rychle to být nemusí.


 #980 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 19:01:17 | #982 (21)

V té Malajsii se dost často připravuje na palmovém oleji třeba i tím že my zde vaříme na jiných olejích jak je palmový či kokosový tuk,i když jsme zvyklý odsuď z ČR jíst palmový olej ztužený tak v tom oleji co na něm mohou restovat a jinak upravovat jídlo může pro nás být taky agresivní a právě i ta voda se dává na to podlevani v tvém jídle myslím že v omáčce a nudle kde se voda připravuje.


 #980 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 20:02:43 | #983 (22)

voda se převařuje. Tedy pijí zásadně převařenou vodu, je to tam tradice. Co se nepřevařuje a je celkem dobré, je třtinová štáva, která se lisuje přímo na místě.


 #982 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 20:19:35 | #984 (23)

Tak tím pádem ten olej tedy tuk na který tady nejsme zvyklý na něm vařit.


 #983 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 21:41:17 | #985 (24)

To je možné. Mohl být starý, přepálený a mohlo to být i to nezvykle ostré. Ne každý snáší pálivost. Tělo to může rychle vyloučit


 #984 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.03.22 22:22:09 | #986 (25)

Spíš ta exotika palmový olej nejsme na něj moc navyklý,ale neboj oni kdyby přijeli sem a jedli naše jídla tak by měli taky zažívací problémy,jde o to že tělo není zvyklé,vem si třeba člověk co celý život jí pouze maso,uzeniny a fastfood a začne z ničeho nic tedy zkusí jíst vegetariansky,tak bude také mít problém zažívací což už vědci dokázali na subjektech.Ja jím vegetariansky a kdybych hned zítra začal jíst maso, přivodil bych si také komplikace, tělo, už není zvyklé.


 #985 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.03.22 07:25:43 | #987 (26)

Naše strava není tak hrozná, Tedy snacha i vyženěný vnuk jsou čistí Asiati a museli si u ná zvykat. Na jídlo si zvykli rychle. Jediný problém je, že snacha neum dělat taková ta rychlá jídla. namazat kus chleba nebo rohlík. Vnuci to milují :-) Místo toho mají k snídani rýži vařenou ve vodě (plavající ve vodě) s rozkvedlanými vejci :-))


 #986 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.03.22 21:00:37 | #966 (12)

To ano ostrá jídla jsou zdravá,no s tím ostrým teda jako nejvíc mě od Indů chutná smetanová čočková omáčka buď s jejich chlebem,nebo s rýží.


 #962 

| Předmět: RE: RE: RE:
25.03.22 19:02:11 | #935 (3)

A co spánek? Nemůžes stále jen jíst, musíš také jen a jen někdy jen spát :-))).



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 02:06:37 | #936 (4)

Tak jasně že duševní pohoda je také důležitá a spánek dle člověka jak je navyklý.


 #935 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 13:14:47 | #940 (5)

No někdy se jen tak flákám, a ani nemusím jíst, ale zase ten odpočinek po správně nakrmeném pupku, mi někdy zkátka nedá spát, teda spíše nespat :-))).



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 13:12:05 | #939 (4)

Se spánkem je to nejednoznačné. Na jednu stranu se říká: Kdo spí, jako by jedl. Ale zase je ověřený fakt, že když se hodně spí, je menší potřeba jíst. Kdo chce zhubnout, měl by začít víc spát.


 #935 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 13:22:04 | #941 (5)

Bez dlabance se někdy ne a ne usnout. Zapít nepomůže, ale zajíst ano.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 13:29:52 | #942 (6)

Tak to já mám naopak - když jsem moc najezená, nemůžu usnout. Asi to chce něco mezi.


 #941 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 14:09:29 | #943 (6)

Cokoli s prázdným žaludkem je děsný


 #941 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 19:10:41 | #950 (7)

Prázdný žaludek tě budí i akusticky ze spaní :-D.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 19:13:06 | #951 (7)

A teprve když mu dopřeješ, tak si začne spokojeně pohrkávat.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 17:01:06 | #946 (5)

Stačí i meditovat.


 #939 

| Předmět:
23.03.22 18:26:02 | #914

Já si jídlo hotovku uvařím i že jí jím 6 dnů, ušetří čas na mé koníčky. *29716*



| Předmět: RE:
24.03.22 14:34:13 | #925 (1)

Tak dlouho, to už ani není zdravé *17904* . Já vařím čerstvé každý den, nic neschovávám. Leda tak uvařené knedlíky.


 #914 

| Předmět: RE:
26.03.22 14:10:57 | #944 (1)

Šest dní je extrém. Ale ohřívání věci mi nevadí.. některý. Třeba polívku máme často na dva dny.. výjimečně i na tři. Na omáčky taky vařím abyz toho byly dva obědy


 #914 

| Předmět: RE: RE:
26.03.22 17:02:56 | #947 (2)

Jo ušetří to čas.


 #944 

| Předmět: RE: RE: RE:
26.03.22 17:07:49 | #949 (3)

Jo to jo a ono některý věci jsou lepší ulezeny trochu. Ale víc jak dvakrát mi to už nechutná.. max ta polívka když trochu zbybe


 #947 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 23:21:56 | #955 (4)

Když já jinak vařit jak ve velkém neumím, když jdu vařit začínám že dám dvě suroviny a říkám si ok z toho bude jídlo max na tři dny a zvrhne se to že mám kotel jídla na víc jak tři dny a jak se znám tak to i sním a nevadí mi že to je starší víc jak dva dny,jen to je třeba víc uležele,tedy v první den ostré a další dny ostřejší což miluji.


 #949 

| Předmět: RE: RE: RE:
26.03.22 19:17:42 | #952 (3)

Tak ono to chce asi takový správný kompromis mezi časem a čerstvostí. Mě jídla už také déle jak dva dny po sobě nějak nechutnají.



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 19:24:21 | #953 (4)

Mně moc nechutnají ani první den. Tedy napadlo mě to teď. Dojídala jsem nějaké zbytky z narozeninové párty vnuka. Nechutnalo mi to na oběd, nechutnalo mi to ani teď. Jakoby mi chutnalo pořád méně, najím se protože něco jíst musím. Ale není to s radostí.


 #952 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
26.03.22 20:03:06 | #954 (5)

Byla doba, kdy to u mě bylo spíše z donucení, a nějak mě to taky nechutnalo. Ale pak přišla doba, kdy se to trochu změnilo.



| Předmět:
23.03.22 01:38:07 | #901

Na jídlo musí mít člověk čas, správný požitkář si chvilku udělá a nejí za chodu. Doporučuji nejlépe si k jídlu sednout a bez rušení okolí,jako tv, či počítač nebo rádio se v klidu najíst, nejlépe jíst aspoň 30 minut, poněvadž žaludek tráví už po 15 minutách a tedy pomalé kousání zvyšuje nasycenost, než když se vše rychle sní, poněvadž pak má člověk stále hlad a už nemá z jídla požitek,pouze už se přejída. *29716*



| Předmět: RE:
23.03.22 01:39:27 | #902 (1)

A hlavně u jídla nemluvit, poněvadž soustředění na jídlo musí být veliké. *29716*


 #901 

| Předmět: RE: RE:
23.03.22 01:53:23 | #903 (2)

No čím více se soustředím na jídlo, tím dříve je sežraté.



| Předmět: RE:
23.03.22 13:56:09 | #904 (1)

Staří Římané jedli vleže, nebo spíš pololeže. Má to něco do sebe. Taky tak jím, když jsem sama.


 #901 

| Předmět: RE: RE:
23.03.22 14:09:47 | #905 (2)

Sniadne do postele je taky fajn :))


 #904 

| Předmět: RE: RE: RE:
23.03.22 16:22:25 | #906 (3)

Asi jak pro koho *29716* . Já pravidelně před snídaní cvičení a sprchu.


 #905 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
23.03.22 16:26:49 | #908 (4)

Tak snídani do postele beru jako výjimečný požitek.. já osobně běžné ani nesnidam. Dám si jen kafe.


 #906 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
23.03.22 17:49:22 | #911 (5)

Nic proti, každý jsme jiný *17913* . Já jsem to v životě nezkusila, a jen při pomyšlení na jídlo hned při probuzení se mi dělá zle.


 #908 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
23.03.22 20:20:57 | #915 (6)

To máme stejně, nějak po ránu není chuť.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
23.03.22 21:45:01 | #916 (7)

Mám to podobné, ráno si dávám kávu a pak až dostanu chuť na něco. Třeba zapečený rohlík se sýrem a šunkou v sendvičovači. To až tak po dvou hodinách


 #915 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
24.03.22 09:28:31 | #919 (6)

Jasně. Jak říkám, já ráno taky normlane nejím. :) hlavně snídani do postele ti musím připravit někdo jiný.. partner nebo persobal v hotelu :)) takže jak říkám, je to párkrát za rok :)) a musí být tepla.. vajíčka, toustiky a rak


 #911 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
24.03.22 09:29:00 | #920 (7)

Tak ne rak... I když i.. klidně aj rak :D


 #919 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
24.03.22 09:29:50 | #921 (4)

Ovšem za cvičení ráno máš můj obdiv. Já se taky snažím cvičit každý den, ale ráno to nezvládám


 #906 

| Předmět: RE: RE:
23.03.22 18:23:55 | #913 (2)

Ano a víš proč tak jedli? Takto jedli aby se jim nezauzlovavali střeva,dost na to trpěli.


 #904 

| Předmět:
23.03.22 00:50:21 | #899

Když jím tak nemluvím až boule za ušima mám. *29716*



| Předmět: RE:
23.03.22 01:09:55 | #900 (1)

Záleží jak moc bouluješ, já u toho stíhám věcí, ale nesmím moc boulovat. :-)



| Předmět:
14.03.22 10:28:12 | #898

Nejlepší je, když člověk nemusí vařit :D



| Předmět: RE:
23.03.22 16:25:06 | #907 (1)

Muset vařit pravidelně každý den, to je otrokárna... Bohužel nás ženy ze staré školy tak vychovali. Mladším to nedoporučuju si zvyknout.


 #898 

| Předmět: RE: RE:
23.03.22 17:02:04 | #909 (2)

Já vařím ráda. Je to koníček.


 #907 

| Předmět: RE: RE: RE:
23.03.22 17:47:12 | #910 (3)

Taky vařím ráda, to je snad znát. Ale koníček je jen to, co se NEMUSÍ dělat každý den, I když je ti blbě, I když nemáš chuť jíst, I když chceš někam vyrazit, nebo si něco vyrábět, malovat, šít si a plno dalších věcí náročných na čas. Mít v hlavě jen to vaření, a po umytí nádobí mi to v ní už zase šrotuje co vařit zítra, a to den co den, to není koníček.


 #909 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
23.03.22 17:49:22 | #912 (4)

Může být, záleží jak moc perfektní chceš být. Můžeš klidně navařit na dva dny. Někdy, třeba kuře vydrží pro dva i dny tři. Taky by mohla stačit jen polévka, a ta taky vydrží na víc dní. Necítím vaření jako zátěž. Upéct kuře a k tomu rýžu mohu dělat i s koníčkem. Nebo navařit večer, jedlíci ať si ohřejou a hajdy na výlet.


1  
 #910 

| Předmět: Sušená jablíčka přijdou vhod za každého…
12.03.22 12:40:03 | #885

2  

| Předmět: RE: Sušená jablíčka přijdou vhod za…
12.03.22 16:06:41 | #886 (1)

Ty miluji. Vlastní práce? A vlastní jablka?
Dobré připomenutí zdravého a levného pokrmu v nastávající drahote. Tedy jablka si někde natrhat u cesty, to se pořád ještě dá. Budu na to myslet na podzim.


 #885 

| Předmět: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou vhod za…
12.03.22 16:27:10 | #887 (2)

My máme pořád ještě chutná jablka na půdě. Nanosii jsme je z našich procházek a cest po okolí. Jsou opravdu výtečná, a překvapivě kyselá :-)) Tedy né že by se nedaly jíst, ale mají intenzivní chuť. Jeden strom jsme si úplně přivlastnili, nikdo jeho jabka nechce. Vypadají jako jonagold, tedy zvenku ale uvnitř jsou kyselkavé.Tedy intenzivně sladkokyselá chuť.


 #886 

| Předmět: RE: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou…
12.03.22 17:12:16 | #888 (3)

Tak to dobře děláte. Všimla jsem si, co jablek zůstává neočesaných. Lidi jsou zkrátka líní. Radši si je koupí v supermarketu, postríkané bůhví čím.


 #887 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou…
12.03.22 19:04:55 | #891 (4)

spletla jsem si typ - chtěla jsem napsat golden delicius. :-) našla jsem si že jsou to asi bohemia gold. moc se v odrůdách nevyznám, máme na zahradě asi pět jabloní.
Letos máme i hromdy ořechů, taky na půdě :-) nemusím vůbec řešit kolik ořechů do čeho. Když potřebuji, prostě si naloupu a mám. Ovoce nesuším, to už není ono.


 #888 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sušená jablíčka…
12.03.22 19:40:53 | #895 (5)

Tak záleží jestli dokážeš vše včas spotřebovat, pak není třeba sušit. Ale jinak sušení velmi prodlouží životnost. Mě např. jablka, když začínají být už nascvrklá, moc nechutnají. Pak se dají rozmixovat a vypít s dalším ovocem např. a nebo prostě udělat křížaly, a je zajímavé jak ty vždy najednou mizí.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sušená jablíčka…
12.03.22 19:49:02 | #897 (6)

To máš pravdu, já spotřebuji jablka především na koláče, buchty, záviny. Nebo také na žemlovku, maminka si je strouhá protože už nemá zuby. Když chystám jablečný koláč, z každého jabka si ukousnu abych věděla jak chutnají. A chutnají opravdu výtečně takže ty nejlepší si dám stranu a sním. A děcka jedí jabka jen tak, opravdu jsou výborné. Máme je uskladněné na půdě, ta je otevřená (nezateplená) takže je tam opravdu zima. Tam máme i ořechy.


 #895 

| Předmět: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou vhod za…
12.03.22 18:11:30 | #889 (2)

Práce ano, jablka ne. Byla tu koupená, protože z nich občas dělám pitíčka v mixéru, ale už začínala sesychat, a nebyla tak hezká. Takže nápad byl zkusit nařezat na slabé plátečky (tak mi to nejvíc chutná), a usušit. A jsou opravdu dobrá.



| Předmět: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou vhod za…
12.03.22 18:13:46 | #890 (2)

Také se na to asi soustředím, jinak sbírám na podzim šípky na výrobu vlastního vína. Byly v plánu i bezinky, ale nějak na to loni nedošlo.



| Předmět: RE: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou…
12.03.22 19:06:24 | #892 (3)

Ze šípek dělávala mainka marmeládu. Moc práce to bylo, ale chuť nicmoc. A bezinky nejsou moc dobré. Někde jsem dokonce četla, že jsou mírně jedovaté.


 #890 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou…
12.03.22 19:27:33 | #893 (4)

Marmeládu neumím, asi je to dost práce. Šípky beru spíš na víno a nebo do čaje, protože jsou zdravé. Jinak jak dobrá marmeláda je nevím, dělá se z ní snad ona slavná omáčka, dle toho jaks e všude píše, nebo džemu. Bez sám o sobě je dle mě také velice zdravý, akorát za syrova mírně toxický, musí se proto tepelně zpracovat a nebo projít fermentací, takže víno z něj by už toxické být nemělo. Jinak se může použít květ a nebo plod. Dělají se i sirupy.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sušená jablíčka…
12.03.22 19:46:05 | #896 (5)

z květu bezu dělám sirup, s velkým úspěchem v celé rodině :-)


 #893 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sušená jablíčka přijdou…
12.03.22 19:32:59 | #894 (4)

Dá se dočíst o alkoholických i nealkoholických nápojích vyráběných v severských zemích z plodů bezinek, jen je třeba převařit, údajně jsou velmi hodnotné.



| Předmět: Pečená kořeněná pražma na cibulce a…
09.03.22 19:42:38 | #877

2  

| Předmět: RE: Pečená kořeněná pražma na cibulce a…
10.03.22 08:40:52 | #878 (1)

To se kupuje mražené, nebo čerstvé, taková ryba? Dala bych si.
Mám stejný kastrol, tyhle s modrým vnitřkem mam nejradši.


 #877 

| Předmět: RE: RE: Pečená kořeněná pražma na…
10.03.22 15:33:40 | #879 (2)

Z rybárny chlazené na ledech. Já hluboce mražené ryby už nekupuji. Jo, tyhle smaltované pekáčky jsou dobré.



| Předmět: RE: RE: RE: Pečená kořeněná pražma na…
10.03.22 15:40:19 | #880 (3)

Vždy když někde nakupuji, kde to působí čerstvě, tak to mi můžou oči vypadnout z důlku, nikdy nevím co si vybrat spíš, na vše mám chuť.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: Pečená kořeněná pražma…
10.03.22 16:49:44 | #881 (4)

To já taky. Ale je to dost drahé.


 #880 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Pečená kořeněná…
10.03.22 18:22:31 | #882 (5)

Toť pravda, a škoda zároveň, protože ryby miluji, tak holt nejsou tak často. Mě chutnají i makrely, a ty zase tak drahé nejsou, jen teď nějak nebyly. Jinak ještě k té pražmě, měla tam být poznámka, že příště by bylo lepší jí trochu prořezat, protože maso je zevnitř sušší, tak to dělám právě i u těch makrel, které se dají udělat stejně, a třeba i na víně, ideálně domácím, např. šípkovém. Udělám příště asi :-).



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Pečená kořeněná…
10.03.22 19:43:56 | #883 (6)

Připomněl jsi mi jistého pana Mánka, který měl před časem skvělý blog s rybími recepty, "Mánkova rybí restaurace". Už není, ale Mánkův recept se tu a tam objeví.
https://www.toprecepty.cz/recept/22126-mankova-rybi-polevka-na-zpusob-drstkove/


1  
 #882 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Pečená…
11.03.22 04:27:01 | #884 (7)

Vypadá to chutně.




| Předmět: Nakládaný hermínek začal zrát
05.03.22 14:15:28 | #855

1  

| Předmět: RE: Nakládaný hermínek začal zrát
05.03.22 14:29:51 | #856 (1)

mňam *35* *10238*



| Předmět: RE: Nakládaný hermínek začal zrát
05.03.22 14:31:28 | #857 (1)

Co je uvnitř?


 #855 

| Předmět: RE: RE: Nakládaný hermínek začal zrát
05.03.22 15:08:05 | #860 (2)

Uvnitř sýru? Když byly čerstvé papričky, tak malé kroužky chilli papriček, teď nejsou, takže jen sladká mletá paprika a cayenský pepř, a pláteček česneku. Spíše decentně, paprička se dá přiložit při konzumaci. Jinak ve sklenici pak cibule, maličko česneku, barevný pepř celý, nové koření, bobkáč, a opět nějaká ta mletá červená sladká paprika. Tím že jsou sýry prořezané si myslím že podpoří i zrání. Po pravdě bylo cibule vždy více, ale teď se tam toho nějak moc nevešlo, zase je ale více sýra.



| Předmět: RE: RE: RE: Nakládaný hermínek začal…
05.03.22 15:09:47 | #861 (3)

A v čme spočívá to zrání? Myslela jsem že hermelín je již zplesněný, tedy zralý. A nic s ním dělat nemusí. Co tedy zraje, nějak to kvasí?


 #860 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Nakládaný hermínek…
05.03.22 15:14:48 | #864 (4)

Spočívá to v konzistenci a podpoření chutě a vůně, a navíc i do určité míry natažením toho koření. Kvasit to právě nesmí, to by se zkazilo. Kvašení právě podporuje špatně vymytá sklenice, popř. špatně zvolené nebo ošetřené ingredience, kdysi se někde psalo, že třeba červená cibule může podporovat spíše kvašení než bílá, ale nemám ozkoušeno.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: Nakládaný hermínek…
05.03.22 15:23:40 | #866 (4)

Jinak ono jde o to, že velmi mladý hermelín nebo camembert, tak jak se koupí, je většinou takové jakoby syrové chutě, ušlechtilou plíseň na sobě samozřejmě má, ale uvnitř je vetšinou takový tuhý, a na chuť je málo sýrový, spíše takový nijaký. Zlepší se to sice necháním chvíli v teple, ale není to nic moc. Když je naopak starší, tak zase začne hořknout. Tady se ale hezky přemění v takový uzrálejší a okořeněnější typ bez patřičného hořknutí. Ono se to dá zkusit třeba jen v malé sklenici, a nechat třeba jen pár dnů, a pak zkonzumovat, čímž si vychytat dobu, jak to má kdo rád. A jinak jedlý okořeněný olej se dá pak použít třeba na těstoviny nebo do salátu, apod., aby nepřišel vniveč. Já používám slunečnicový.



| Předmět: RE: Nakládaný hermínek začal zrát
05.03.22 14:52:46 | #859 (1)

To vypadá dobře, nakládaný hermelín je lahůdka. Akorát ho nenechávám zrát, toho se bojím. Radši jen tak proležet den dva.


 #855 

| Předmět: RE: RE: Nakládaný hermínek začal zrát
05.03.22 15:10:48 | #862 (2)

No já nechávám tak den venku, a pak dávám do chladničky, a typuji to tak na týden a pak spotřebovat. nenechávám dlouho. Jde mi o to, aby začal hezky měkknout, a měl takové to trochu vyzdviženější aroma s patřičnou chutí, nejde mi o to, aby byl jak bláto, to určitě ne.



| Předmět: RE: RE: Nakládaný hermínek začal zrát
05.03.22 15:25:09 | #867 (2)

Já většinou začínám lovit už po čtyřech až pěti dnech :-))).



| Předmět: RE: RE: RE: Nakládaný hermínek začal…
05.03.22 16:02:04 | #871 (3)

Já hned po naložení *17904* .


1  
 #867 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Nakládaný hermínek…
09.03.22 19:40:00 | #876 (4)

Tak ochutnáno po týdnu a pecka.



| Předmět:
19.02.22 15:44:09 | #846

Zaujalo mě: salát z křenového zelí.

Kysané zelí vymačkáme, překrájíme nadrobno a v míse smícháme s pokrájenou jarní cibulkou a třemi lžícemi oleje. Přidáme strouhaný křen.
Na pánvi na lžíci oleje prudce ze všech stran orestujeme rozčtvrcené žampiony spolu s kmínem a přimícháme je k zelí.


1  

| Předmět: RE:
19.02.22 15:51:17 | #847 (1)

vadí mi že se nepovaří


 #846 

| Předmět: RE: RE:
19.02.22 16:01:50 | #848 (2)

Tak to mně naopak vadí, že ty žampiony nejsou syrové. Jsem zastáncem syrové stravy, věřím, že vyléčí řadu nemocí, i rakovinu. Syrová strava je živá, jsou v ní enzymy, které se teplem zničí.


 #847 

| Předmět: RE: RE: RE:
19.02.22 16:17:35 | #849 (3)

Někomu zase chybí enzymy na trávení.


 #848 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
19.02.22 16:23:47 | #852 (4)

Ratko, v té syrové stravě by právě mely být.


 #849 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
19.02.22 16:37:09 | #853 (5)

Bohužel. Nejde strávit.


 #852 

| Předmět: RE: RE: RE:
19.02.22 16:19:50 | #850 (3)

To neplatí absolutně.
Některé prospěšné látky se teprve varem uvolní.


 #848 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
19.02.22 16:22:49 | #851 (4)

Můžeš uvést příklad?


 #850 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.22 12:24:13 | #854 (5)

Myslím že třeba mrkev se doporučuje povařit.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.22 14:49:59 | #858 (6)

Ano, o mrkví vím, ale mlhavě, nevím, jak to funguje. Ale nic dalšího jsem neslyšela. Jako že by nějaké vitamíny, enzymy, či další prospěšné látky potřebovaly tepelnou úpravu. Dost mě tyhle věci zajímají.


 #854 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.22 15:22:36 | #865 (7)

https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/varena-nebo-syrova-zelenina-jak-ji-spravne-jist/
Já moc nemusím maso, tak to doháním zeleninou. A vím, že strouhaná, nebo na jemno krájená a případě salátu...pár kapek oleje, je líp stravitelná.


 #858 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.22 15:25:42 | #868 (8)

trochu zeleninky určitě. Já si dnes dala neuvěřitelnou hromadu lasagne, když jsem nemohla tak jsem si lehla, odpočinula a opět šla jíst. Už dlouho jsem se necítila tak krásně přežraná, lehla jsem si na gauč a dívala se na televizi. Jak prase v chlívě, totální blaženost.


 #865 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.22 15:56:10 | #869 (8)

To strouhání nebo krájení mám také v podvědomí. Ona je to celkově věda asi, některá semena jsou také stravitelná, popř. výtěžná až po rozemletí a přidání do něčeho, apod. Soja zase např. až po zpracování, kdysi tu byla diskuse o tofu, které se uvádí že je fermentované.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.22 16:00:43 | #870 (8)

To je pěkný článek. Trochu nabourává moji představu, že nezdravéjší je syrove... Ale mám dvě knížky o tom, jak syrová strava vyléčila rakovinu. Tak nevím...
Sním všechno, ale saláty ze syrové zeleniny mi dělají nejlíp.


1  
 #865 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.22 16:03:54 | #872 (9)

Podle mě nejde jen o syrovou stravu, celá řada hub má protizánětlivé a protinádorové účinky. Zda musí být syrové nevím, myslím že jde spíše o nějaké látky, co ta houba vytáhne z přírody, popř. si sama vytvoří. Viz např. tinktrura z březových chorošů, apod.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.22 16:05:34 | #873 (10)

To byl jen příklad, určitě by se toho našla spousta.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.22 16:10:59 | #874 (9)

Jde o to, jak a co, kdo snáší....
Já jsem zvyklá, protože od mala máme zahradu...tak jím všechno, zeleninu, ovoce -syrové. A nic mi nevadí. Ale nevěsta, ta nesnese nic, hned má potíže ze žaludkem a po syrové zelenině je jí špatně.Rajčata si loupe, v podstatě tak ochudila jídelníček i vnukům...


 #870 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.22 16:15:15 | #875 (10)

Jsem z města, ale jím úplně všechno, a nějak to neřeším, nemám s ničím problémy. Syrová zelenina mi rozhodně problémy nedělá, a chroupu syrové co se dá, že každý kdo mě vidí jen kroutí hlavou :-).



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
24.03.22 14:57:14 | #930 (9)

Hele já jsem jednou četla nejakej rozhovor s nejaky věcem, největší kapacitou na výživu.. a ten rekl, že jediné, co můžeme říct bezpečně říct o správném stravování je to, že když budeš jist moc, budeš tlustá, když jist nebudeš, umres hlady. A ještě je pravda, že když budeš jist ty nejhorší hnusy ale McDonald kazdej den uškodit ti to... ale jinak je vlastně všechno sporný


 #870