Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5669415x
Příspěvků:
150587

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #152971

Zobrazit vše


| Předmět: RE: Sergej Šojgu končí v křesle…
14.05.24 02:16:50 | #152971
Reakce na příspěvek #152898

Šojgu je generálem, který dokázal obnovit fungující armádu RF po roce 2001. To ale neznamená, že je zdatným a špičkovým ministrem obrany v době války. Šujgu je postavou vhodnou ke kontrolování, zda se vše děje dle předpisů, stanovených pravidel. Vojenské operce řídí gen. štáb, (v čele s Gerasimovem).
V době války musí fungovat válečná výroba a v kapitalistickém systému to vyžaduje velmi důslednou kontrolu rozdělování a realizací zakázek, jinak to prostě vláda neufinancuje.
To vysvětluje, proč si Putin vybral na funkci ministra obrany úspěšného ekonoma pověstného postihováním korupce.


1 1  
 #152898 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
20.05.24 12:38:39 | #153510 (1)

Kde tu fantasy co popisuješ dávali, .-)))))))))))
Na Barrandově? .-))))))))))))))))))


 #153470 

| Předmět: RE: RE: Sergej Šojgu končí v křesle…
14.05.24 11:45:37 | #153003 (1)
*6476* *6066* *14875*

já mám pocit, že ty jsi větší RUSKÝ válečný stratég než DODE ......

Takže nejlepším vojevůdcem armády v době války je ekonom ..... fakt úžas.
ty nemáš hranice, stejně jako rusko
ani jeden o nich nevíte.


 #152971 

| Předmět: RE: RE: RE: Sergej Šojgu končí v křesle…
15.05.24 03:06:24 | #153054 (2)

Já nejsem vojenský stratég, ale je prostě fakt, že dnešní války se už vedou trochu jiným stylem než ty předchozí, a vzhledem k tomu, že západ už do Ukrajiny vrazil miliardy eur a biliony dolarů, aby ji dostatečně vyzbrojil pro tu svoji svatou válku proti zlému Rusku, tak asi dává docela smysl, že nejlepším vojevůdcem armády v době války je ekonom, protože jen ten dokáže správně odhadnout, jak dlouho si to může ještě dovolit. Nehledě k tomu, že západ se usilovně snažil a snaží hlavně o to, aby ty největší údery zasadil Rusku pomocí ekonomických sankcí a zmrazováním ruských peněz v západních bankách. A tím Rusko ekonomicky oslabil.


1  
 #153003 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu končí v…
15.05.24 10:10:24 | #153060 (3)

svatou válku proti zlému Rusku

svatou válku vede "svatá rus" a ano, rusko a jeho dobyvačné války nejsou svaté ani dobré, jen zlé...


2  
 #153054 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu končí v…
15.05.24 11:25:42 | #153065 (3)

západ už do Ukrajiny vrazil miliardy eur a biliony dolarů, aby ji dostatečně vyzbrojil pro tu svoji svatou válku proti zlému Rusku

Nic takového nevidíme. Vidíme naopak, že Ukrajina musí neustále žádat o novou vojenskou pomoc, protože ta přicházející je nedostatečná. Sama píšeš o tom, že musí žebrat (na čemž není nic špatného v její situaci, SSSR taky svého času žebral), takže si trochu protiřečíš. Nesmíš přebírat bez přemýšlení a za fakt považovat ruskou propagandu, protože tu tvoří lehce vyvratitelné bláboly. *32299*


1  
 #153054 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu končí…
16.05.24 03:26:12 | #153095 (4)

Lehce vyvratitelné bláboly tady v tomto případě přinášíš hlavně ty. Západ Ukrajině dodal tolik zbraní a peněz, aby podle jeho odhadů mohl realizovat loňskou letní protiofenzivu. Jenže ono selhalo kde co... Dodané zbraně nejsou zázračné, rychle se opotřebovávají. Ruská armáda se rychle vypořádala s novějšími účinnými zbraněmi Západu a našla způsob eliminace výhod těchto zbraní. Západ naopak nenašel obranu proti supersonickým zbraním Ruska. Ukrajinské velení doslova prošustrovalo lidské životy značné části své armády. Pokud jich má dnes nedostatek, že potřebuje přibrat (nahradit) 500 tisíc lidí, pak je třeba odpovědět na otázku, kam zmizeli jejich předchůdci.
Takže vést válku znamená mít tak dobré vojenské odborníky, kteří dokáží správně stanovit potřebné počty vojska a jejich vybavenost. A vedle nich musí stát ekonomové a výrobci, kteří potřebný vojenský materiál zajistí.
Západ tuto válku prohrává, protože právě tyto dvě základní podmínky nezajistil. Místo zbraní dodal kopce slibů, jejichž plnění se zhroutilo v okamžiku vyčerpání nadbytečných zásob.
A pak lze samozřejmě mluvit i o neopodstatněné ramenatosti a také naivitě vedení Ukrajiny.


1  
 #153065 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu…
16.05.24 08:01:22 | #153098 (5)

"Gaučový generále" , nechtěl bys už přestat s tím neskrývaným (kolaborantskeho typu ) dehonestovanim Ukrajiny , kdy se tato země , vojensky nesrovnatelně vybavená , brání roztahovačnemu reinkarnátu sovětského svazu . Vždyť v počátku snad nikdo nevěřil , že do týdne nebude Ukrajina v ruských rukou . Proto si zaslouží naopak obdiv , že se dokáže bránit mnohem většímu a silnějšímu okupantovi .
A co se týče čísel ztrát rusů , nejenže je zmiňuješ mnohem méně , ( asi proto , že rusů je mnogo a jejich preciznost příslovečná ) ale jsou věrohodná jako např. tebou udávaný počet obyvatel Petrohradu , kdy podle tebe je jich milion a ve skutečnosti je jich 5,3 milionu . Lze se domnívat , že to tehdy mělo ukázat nedůležitost regionu v případě napadení z Finska . Anebo opravdu nevíš , kolik těch obyvatel má .


2  
 #153095 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu…
16.05.24 11:09:33 | #153107 (5)

Tak proč jsi čoveče ještě nic nevyvrátil? Proč vždycky naopak já dovedu vyvrátit ty vaše zjevné výmysly? *32299*
Ano, Západ Ukrajině dodal hodně zbraní (a peněz), ale nikdy to nebylo dostačující a navíc vždycky to bylo se zpožděním oproti aktuální situaci na frontě, takže jakápak "aby ji dostatečně vyzbrojil pro tu svoji svatou válku proti zlému Rusku"? Tahle věta je prokazatelný blábol, blábol (pro)ruské propagandy.
Možná nejsi dostatečně informován, ale na loňskou letní ofenzívu Ukrajina nedostala dostatek zbraní, chybělo jí hlavně letectvo. Američtí generálové se vyjádřili, že za takového stavu by USA ofenzivu neprovádělo, protože je to dost málo prostředků na její úspěch. Ukrajina ale neměla na výběr, musí bojovat s tím, co má - co jí kdo dodá. Ukrajina v této válce tahá za výrazně kratší konec, ale přesto dovede rusku vzdorovat. Má totiž štěstí na to, že v rusku velí pitomci. Jestli jedna strana prohrává, těžko říct, spíš je přesnější, že ani jedna nevyhrává (kdyby tam bojoval Západ, tak by rusko rychle prohrálo).
Nevim na základě čeho tvrdíš, že "ukrajinské velení doslova prošustrovalo lidské životy". Můžu ti dát výpovědi ruských milblogerů, kteří vysloveně kritizují velení za prošustrování ruských životů. Protože právě na straně ruska zbytečně padlo obrovské množství vojáků (zejména v prvních měsících války).
A taky jsi možná zachytil zprávu, že US systém Patriot zneškodnil několik ruských hypersonických střel (kvůli čemuž pak byl v rusku odsouzen hlavní konstruktér této zbraně za velezradu). Takže Západ obranu proti těmto ruským zbraním má.


2  
 #153095 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej…
17.05.24 15:17:35 | #153216 (6)

A co bych měl vyvracet? Tvoje pravdy? Tvoje naivní až hloupé pravdy? Stačí si přečíst tvoji argumentaci a porovnat je s fakty.

  • Armáda UA, ač početnější, nedokázala vytlačit početně slabší armádu RF ani z území v 2.2022 čerstvě obsazenými. A to původně měla být armáda mající zlikvidovat separatisty a dobýt Krym. Zjevně trapný omyl představitelů UA.
  • Západ slíbil dodat veškerou podporu k vítězství UA, UA odmítla 2x možnost příměří a řešení diplomatickou cestou. Dva trapné omyly - víra vedení UA v zázračné dary a víra Západu ve svou zdrcující sílu.
  • Spustit ofenzivu je riziko. Spustit ji vědomě bez dostatečné vybavenosti zbraněmi je zločin na vlastním vojsku. Kecy o tom, jak by kdyby, (viz věta - cituji tebe: "...kdyby tam bojoval Západ, tak by rusko rychle prohrálo..."), jsou ukázkou nemalé hlouposti. Nikdo nemůže vědět, jak by to dopadlo.
  • V každé válce se nejprve třídí na základě výsledků velitelský sbor od nejvyššího k nejnižšímu. Platí se za to lidskými životy a ostatními ztrátami. Milblogeři to mohou popisovat docela pravdivě, ale nic to nemění na všeobecné platnosti tohoto pravidla. Svědčí o tom i to, že ve vítězných armádách na konci válek bývá velká úcta bývalých vojáků k důstojníkům.
  • Proti supersonickým zbraním dosud neexistuje obrana. Pouze opakuješ (pochopitelné) lži Ukrajinské propagandy. (A ty bláboly o odsouzení pro velezradu hlavního konstruktéra, to je opravdu TŘEŠNIČKA jako bejk). *27179*

3  
 #153107 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej…
17.05.24 15:46:46 | #153219 (7)

Tvoje naivní až hloupé pravdy

tímhle se tu vyznačuješ ty! *57*


1  
 #153216 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej…
17.05.24 18:22:14 | #153232 (7)

armáda UA nebyla početnější a primárně byla zaskočena, částečně svojí vinou, momentem překvapení ze starny rusáka, který to, co obsadil, obsadil během 3 - 6 dnů. žádný trapný omyl, jen víra, že rusko tu sviňárnu neudělá. určitě se to už nikdy nestane.

západ stále dodává, ua neodmítla řešit příměří diplomatickou cestou. odmítla, jako i západ, naprosto nestoudné požadavky ruský svině. můžeš mi vysvětlit, proč tak lžeš? nevěřím, že nevíš, že ua s ruskem jednala a jedná dodnes. ua nikdy neodmítala řešení diplomatickou cestou. s ruskou sviní se diplomaticky zatím nic dojednat nedalo, kapitulace není řešení příměří diplomatickou cestou

ano, ukrajina spustila ofenzivu a získala zěpt dost veliká území na severu donbasu, charkov ap., a celý pravý a kousek levého břehu dněpru z chersonské oblasti, něco málo v zaporoží. rusák už půl roku provádí ofenzivu proti v podstatě kamením a klaskama se bránící ukrajině a zisk má 527 km2, o 30 km2 než má praha :-)))))))))))) kdyby ta bojoval západ, skuečně bojoval, tak jako rusko, už by rusko samozřejmě prohrálo. ono by stačilo, aby stejné možnosti měla ua a kdyby je měla od začátku, už ta válka skončila dávno, nejspíš ani nezačala, už v 2014 by bylo vyřešeno

tebe by měl někdo roztřídit :-)))))))))))))­)))))))))))

ano, proti hypersonickým zbraním není obrana, akorát jich už sestřelili víc jak 6

https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/patriot-vs-kinzal-180-jak-dal-americky-obranny-system-ruske-propagande-ledovou-sprchu/daniel/

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/patriot-versus-kinzal-americka-zbran-sestreluje-nesestrelitelne-ruske-rakety-5570

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/patriot-kinzal-kyjev-ukrajina-rusko_2305172141_pj

mimochodem, ten poškozený Patriot nezničil kinžal, ale jedna z raket vypálených patriotem, která se dostala do chybového stavu. jinak trosky kinžalů už mají v usa.
a ty bláboly nejsou bláboly, na mnoha seriozních zdrojích dostupná informace, že vyzradili technické parametry kinžalů. jo a ještě drobnost :

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/kinzal-hypersonicke-zbrane-strely-rakety-rusko-ukrajina_2203201144_ako


1  
 #153216 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
17.05.24 18:27:07 | #153233 (8)

Proč musíš ty vole pořád lhát. *30380*


1  
 #153232 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
17.05.24 18:48:00 | #153236 (9)

v čem jsem lhal? .-)))))))))))))­)))))))))

že ty už zase lžeš, že lžu? .-)))))))))))))))))
pořád lžeš .-))))


 #153233 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
17.05.24 18:52:38 | #153237 (9)

imochodem, jak jsi svého času tvrdil, že kinžal byla njbetonová bomba .... je to tak? nebo si to pletu? posílál jsi obrázky s Kličkem.

Nedávno jsme o tom četl. ta betonová bomba se vypouští z letadel v nižší výšce a hned po vypuštění se jí otevře padáček, chvilk upřed dopadem se jí zažehnou motory které jí udělí hybnost, díky které je schopna se prorvat 5-5,5 m železobetonu. používají se primárně na ničení letišť. ale mohou samozřjmě na cokoli.

co je pro nás z té informace důležité .
vypouštějí se z letadel. vypouštějí, nevystřelují.
tehdy ale nad kijevem žádný ruský letadlo nelítalo ani omylem.


 #153233 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej…
17.05.24 19:05:16 | #153238 (7)

Vyvracet se vždy snažíš, ale vůbec se ti to nedaří, tak ze sebe nedělej ještě většího hlupáka. Je to právě proto, že já operuju s fakty, zatímco ty s domněnkami a možnostmi (možností).

Armáda UA rozhodně není početnější než ruská, a to ani v bojích na Ukrajině. Ale i kdyby byla, síla armády nespočívá ani tak v počtu vojáků jako spíš v počtu a kvalitě zbraní (děla, tanky, letectvo...) a kvalitě výcviku. Ruská armáda se tak co do síly armády umisťuje celosvětově na 2. místě, zatímco ukrajinská je až na 18. místě (viz). Ukrajina má veškerých bojových prostředků zhruba 10krát méně než rusko (námořnictvo nemá, letectvo skoro taky ne). Přesto mu dokáže vzdorovat, dokáže zastavit jeho postup. To není ani tak indikátorem kvality ukrajinské armády, jako spíš nekvality ruské armády, jejíž schopnosti byli zjevně všeobecně nadhodnocovány, a to i vlastními vládními představiteli. Zjevně trapný to omyl, zaútočit na Ukrajinu.

Ukrajina neměla jinou možnost, než se o ofenzivu pokusit. Je v situaci, kdy musí riskovat, poněvadž nemá kam couvnout (bojuje na svém území o svůj život, že). *32299* Jestliže ruskou armádu dokáže zastavit i Ukrajina se svou chabou výzbrojí, pak je jasné, že Západ by ruskou armádu rychle vyhnal zpátky do Ruska. Hloupost je naopak popírat empiricky poznanou reálnou sílu ruské armády.

Nevím jaký máš důvod označovat sestřelení Kinžalů systémem Patriot za lži. Ukrajina ani nemá proč v tomto lhát. Celý rok předtím je sestřelit nedovedla. Ukazatelem, že sestřeleny byli, je obvinění několika ruských fyziků věnujících se hypersonické technologii z vlastizrady, což je potvrzeno zde zde zde zde. O odsouzení hlavního konstruktéra máš doklad třeba zde nebo zde. Příště doporučuju víc pokory, pokud tedy není tvým cílem se tu totálně znemožnit. *34029* Jestli ale opravdu chceš TŘEŠNIČKU, můžu ti sem dát vylíčení toho, jak hloupost ruského velení na začátku invaze zabila ty nejlepší ruské jednotky. *30446*


1  
 #153216 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.05.24 01:46:39 | #153312 (8)
  • Ruská armáda se na druhé místo ve světě řadí pro její vybavenost jadernými zbraněmi a jejich nosiči. Tvoje dětinské rozbory a úvahy jsou úsměvné a k ničemu.
  • Ptám se podruhé - kde bereš tu představu, že se Rusko snaží rychle obsadit celou Ukrajinu? To tě opravdu ani na okamžik nenapadne, že má jiné cíle, než ti nakukala propaganda, se kterou ses pravověrně ztotožnil?

Útok na Ukrajinu nebyl omyl, byl ovšem naplánován na bleskovou akci spočívající v obsazení během několika dnů všech vrcholných institucí UA. To se ovšem podařilo protivníkovi překazit a agrese se stala podle plánu nerealizovatelná. Výsledkem je vleklá válka, která zabíjí statisíce lidí a ničí infrastrukturu UA, zároveň přináší pro svět ekonomické otřesy. Důvod agrese RF je zůstává, nyní ho znovu uvedly presidenti Číny a RF = porušení zásady nedělitelné bezpečnosti, ohrožení obranyschopnosti RF.

  • Ukrajina samozřejmě mohla ofenzivu odložit na stav, kdy bude mít jasnou převahu, pokud ji nemá, není povinnost útočit a posílat lidi na jatky. Omluvitelný je pokus o ofenzivu, ovšem po měsíci neúspěchů už to byly jenom jatka svých vojáků, tedy spíše zločin. Co by dokázal Západ, to na rozdíl od tebe nevím. A ani mě to s ohledem na jeho spoutanost členstvím v NATO, tedy společnou odpovědností za nerozpoutání 3. SV, nijak nezajímá. No a dodávky konvenčních zbraní a munice už díky vzdálenosti, tedy logistice nejsou nic jednoduchého a uspokojivého.
  • Nevěřím tvrzení, že byly sestřeleny Kinžaly, protože jsou radary nezjistitelné a nedávají obraně čas na jakékoli zaměření. Lze pouze zjistit letadla a okamžik odpálení. U cíle vzdáleného 30km je raketa za 5-7 sec. Informace Ukrajinské propagandy je určena pro jednoduché lidi.

Tvoje spojení údajně sestřelených Kinžalů se zatčením a obviněním jejich šéfkonstruktéra je holá pitomost. K zatčení a obvinění došlo proto, poněvadž se obvinění dopustili zveřejnění některých informací o problematice supersonického pohybu předmětů, což je patrně považováno za nehmotný přísně utajovaný majetek RF.

  • Netřeba mě přesvědčovat o hlouposti důstojníků kterékoli armády. Samozřejmě i v armádě teprve praxe ukazuje, jakou kvalitu kdo má. Že je to jinak si může myslet jen člověk odpovídající svými schopnostmi právě těm přihlouplým důstojníkům, kteří už jsou určitě vyměněni, ne-li v krimu. A také ten, kdo nemá o armádě ani základní znalosti.

2  
 #153238 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.05.24 11:33:40 | #153364 (9)

Ale kdepak. Co se týče jaderných zbraní, těch má Rusko nejvíc ze všech zemí, takže v tomto se řadí na první místo. Řeč byla o síle armády, koneckonců jaderné zbraně lze použít jenom v hodně výjimečných případech (na Ukrajině to třeba nedává smysl).

Teď se o to rusko nesnaží, protože na to nemá vojenskou sílu, ale v počátcích své války se o to snažilo. Proto taky táhlo na Kijev.

Útok na Ukrajinu byl zjevně omyl, protože ruská armáda není v takové kondici, jak rusští představitelé předpokládali. Zásadní chybou, kterou kritizují ruští milblogeři, bylo očekávat jenom jeden scénář a nemít v záloze plán B. Ruský důstojník bojující na Ukrajině přímo napsal, že tuto invazi plánoval idiot. Důvod této invaze skutečně zůstává: imperiální choutky ruska, jak se rusko mnohokrát přiznalo.

Co se týče ofenzivy, tam měla Ukrajina určité ukazatele, že to vyjde. Že to má smysl. Samotné rusko z ní bylo dost nervózní. Označovat jí za zločin je pitomost. Jatka ukrajinských vojáků to bylo jenom na určitých úsecích, což se ve válce stává (viz pláž Omaha za 2. sv.) Co by dokázal Západ neví jenom ignoranti.

Že jsou Kinžaly radary nezjistitelné, to víš odkud? Snad ne z ruské propagandy, se kterou ses pravověrně ztotožnil? Není důvod si myslet, že jsou nadzvukovou rychlostí létající stroje nezjistitelné radarem.
Spojení obvinění konstruktérů s oznámeným sestřelem Kinžalů je zcela logické, zejména když tu byla časová následnost. Navíc se o těchto procesech oficiální ruská média radši nijak zvlášť nezmiňují. Samozřejmě že byli obviněni ze zveřejnění tajných informací (o nichž ovšem podle všeho nebyli předem informováni, že jsou tajné) ohledně ruských hypersonických zbraní.

Ano, kvalita ruských důstojníků se opravdu ukázala v plné kráse. A nejde jenom o ty v poli, ale i ve vrchním velení. Ukrajina z toho celou dobu těží (i z toho, že rusko má zastaralý, ještě sovětský systém velení).


1  
 #153312 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.05.24 18:01:34 | #153427 (9)
*34258* *34258* *47* *47* *23266*

Ty jsi regulérní blb .-)))))))))))))­))))))))))))))))))

*34258* *34258* *47* *47* *4585* *4585* 4585


 #153312 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu…
16.05.24 13:51:27 | #153128 (5)

Ale to víš, že ano, ťu ťu ňu ňu a hodně pij a spi.
Až se probereš, svět už bude zase v pořádku. Bez rusáka.


 #153095 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu končí…
18.05.24 13:47:40 | #153293 (4)

1.Jak se Ukrajině povedlo dostat se do té současné situace?
2. Dost jsem se zajímal o průběh 2.SV, ale že by SSSR žebral o pomoc, to jsem se nikde nedočetl. Můžeš to nějak konkretizovat? Děkuji.


 #153065 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu…
18.05.24 14:47:14 | #153295 (5)

V konečném součtu poslala Amerika svému ruskému spojenci následující vojenské vybavení:

400 000 džípů a nákladních aut
14 000 letadel
8000 traktorů
13 000 tanků

A tyto zásoby:

*Více než 1,5 milionu přikrývek
15 milionů párů armádních bot
107 000 tun bavlny
2,7 milionu tun ropných produktů (na pohon letadel, nákladních automobilů)
4,5 milionu tun potravin
*
Američané také poslali zbraně, munici, výbušniny, měď, ocel, hliník, léky, polní vysílačky, radarové nástroje, knihy a další předměty.

USA dokonce přepravily do Sovětského svazu celou továrnu na pneumatiky Ford Company, která vyráběla pneumatiky pro vojenská vozidla.

Sovětský vůdce Josef Stalin v dopise Rooseveltovi z listopadu 1941 napsal:

„Vaše rozhodnutí, pane prezidente, poskytnout Sovětskému svazu bezúročný úvěr ve výši 1 miliardy dolarů ve formě dodávek materiálu a surovin, přijala sovětská vláda s upřímnou vděčností jako naléhavou pomoc Sovětskému svazu v jeho obrovském a těžký boj proti společnému nepříteli - krvežíznivému hitlerismu."

Chruščov ve svých pamětech popsal, jak Stalin zdůrazňoval hodnotu americké pomoci „Prohlásil, že kdyby nám Spojené státy nepomohly, válku bychom nevyhráli.

Putin poznamenal, že „61 národů a téměř 80 procent světové populace“ bylo nějakým způsobem zasaženo válkou a spojenecká pomoc byla nedílnou součástí porážky Hitlera.
Putin v roce 2005 "Vždy si budeme pamatovat pomoc od spojenců: Spojených států amerických, Velké Británie, Francie a dalších národů protihitlerovské koalice, plus německých a italských antifašistů."

Rozsah pomoci je podrobně popsán v Russia Beyond, online publikaci ruských státních novin (Rossijskaja Gazeta), a také mnoha historiky, včetně amerického politického analytika Alberta L. Weekse, vše je popsáno v knize z roku 2004 Russia's Life-Saver: Lend-Lease Aid.

Stalin možná o pomoc neprosil, ... Sověti sami by válku nevyhráli.


3  
 #153293 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej…
18.05.24 15:39:23 | #153300 (6)

díky


 #153295 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej…
19.05.24 01:57:01 | #153313 (6)

No a co? On to zde snad dodávky z USA a VB někdo popíral? Jde přece o to, zda o to Stalin žebral, tedy chtěl milodary, nebo zda o to jako obchodující žádal. V případě VB dokonce v zájmu VB, protože na východě poutal značné vojenské síly nacistů a dával tak VB jistotu, že Hitler neuskuteční vylodění pozemních vojsk na březích VB.
K sortimentu dodávek bych doporučil připsat zásadní dodávky z USA, konkrétně trafa, alternátory, měřící a regulační techniku, vše pro rozvody EE. To bylo srdce a krev podniků, které Stalin na východě rychle zprovozňoval a které dodávaly většinu zbraní pro frontu.


 #153295 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu…
18.05.24 15:38:39 | #153299 (5)

1. To už jsme tu přece probrali. Rusko si na ní klade imperiální nároky a neuznává její státnost ani národnost.
2.

„V září 1941 Stalin poslal dopis přímo Winstonu Churchillovi s prosbou a požadavkem o dodávky 30 000 tun hliníku a opakovanou pomoc v minimálním měřítku 400 letadel a 500 lehkých a středních tanků měsíčně.“
https://www.armyweb.cz/clanek/vyznam-dodavek-lend-lease-do-sovetskeho-svazu

Proti Sovětskému svazu byly nasazeny síly Osy čítající 3,8 milionu mužů, 600 000 koní, přes 3 000 tanků, kolem 3 000 letadel a zhruba 15 000 dělostřeleckých kusů. Sovětská obrana se za enormních ztrát hroutila a bývalý spojenec Německa najednou volal o pomoc. A to poměrně nevybíravě. Británie a USA Sovětům pomohly, přestože pro Brity to znamenalo obrovské materiální odříkání a pro FDR politický hazard. Churchill později celou situaci shrnul poměrně lakonicky: ,,Mrzoutská, vztekající se a lakotná sovětská vláda měla dojem, že nám prokazuje ohromnou laskavost tím, že ve vlastní zemi bojuje o vlastní přežití.“
https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/lend-lease-dodavky-zbrani-a-materialu-do-sssr-valka.A230613_132122_vojenstvi_erp


1  
 #153293 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej…
18.05.24 18:10:46 | #153307 (6)

1.Nic jsme neprobrali. Blábolení o imperiálních nárocích a neuznávání její státnosti je tvůj závěr vycházející z vybraných diskusí v ruské TV, který já neberu a vztah UA-RF vidím výrazně jinak.
2. Vím velmi dobře, že USA a VB výrazně pomohly SSSR dodávkami jak zbraní, tak oblečení a potravin, že armáda SSSR stála na dodávkách nákl. automobilů z USA. Krom toho byly velmi významné dodávky strojů, zařízení pro rozvody EE a pod.
Problém je ve slově ŽEBRAT. Žebrat podle mého znamená prosit o pomoc zadarmo. Vůbec to není žádost o dodávky zboží, to je poptávka. A SSSR všechno do centu zaplatil. Stejně, jako třeba VB. Nebo že by i oni byli žebráci?
Churchill samozřejmě mohl děkovat SSSR, že poutá ohromné množství německých vojsk a techniky na východě. Byl to jeden z důvodů, proč si Hitler nedovolil vylodění Němců na Anglii.
Spojencem Německa, majícím s Německem mírovou smlouvu, byly skoro všechny státy Evropy. SSSR byl posledním, kdo takovou smlouvu uzavřel. Hitler se pak svými činy vysmál všem...


1  
 #153299 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej…
18.05.24 18:37:54 | #153308 (7)
  1. to ale tvrdil i putler v rozhovoru s carlsonem. ty sis to ještě nepustil? .-)))))))))))))))
  2. zadarmo to být věru nemusí .-))))))))))))))) že by vše zaplatil si nejsme jistý .-)))

každopádně je fajn, že jsi pochopil, že nebýt usa a západu, rusák WWII nevyhrál .-)))))))))))


1  
 #153307 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej…
18.05.24 19:58:37 | #153310 (7)
  1. Ale probrali. Důkazy v podobě výroků ruských představitelů včetně samotného Putina a jejich propagandistů, kteří toto přímo vyslovují, jsem ti tu přednesl.
  2. Prosimtě žebrat přeneseně znamená zoufale či úpěnlivě prosit. Např. "žebrat o slitování", "žebrat o pomoc". SSSR splatil pouhých 7% (po započtení inflace je to 25%) US pomoci. Platit se mu moc nechtělo, po dlouhých peripetiích se obě strany dohodli na částce 722 mil. dolarů, kterou Rusko nakonec v r. 2006 doplatilo. Churchill moc děkovat neměl za co, když Němci hladce došli až k Moskvě. Dobytím SSSR hrozilo, že se Putin zmocní ohromných zdrojů surovin. Mírovou smlouvu s Německem mělo sice více států Evropy, ovšem žádný z těchto států neměl dohodnutý nějaký tajný dodatek. To je podstatný rozdíl oproti SSSR; žádný z těchto států se nestal Německým spojencem.

1  
 #153307 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.05.24 02:37:33 | #153314 (8)
  1. Probral jsi to ty, já s tebou nesouhlasím a napsal jsem proč. To, co jsi přednesl ukazuje na to, že vůbec nechápeš příčiny toho, co se stalo a k čemu je směřován závěr tohoto děje.
  2. Žebrat znamená poníženě požadovat něco hmotného zdarma, z milosrdenství, bez zásluhy či práce. Žebrat je slovo dehonestující. O slitování či o pomoc se prosí.
  • Pokud byli Němci u Moskvy a Leningradu, a byli zastavení, pak si mohl Churchill oddychnout, ne se děsit. V každém případě získal přinejmenším čas.
  • Platit se Stalinovi nechtělo, ale Putin to doplatil, že?
  • Dobytím Donbasu a Ukrajiny se Hitler (nemyslel jsi Putina, doufám), těch hlavních zdrojů zmocnil. Potřeboval ještě ropu, tlačil dál na východ...
  • Ano, tajná dodatek je odpudivost. Jak jsem už napsal, šlo o získání vlivu (šíření ideologie, kolonií), ti ostatní to obojí ještě měli.

Obchod s nacistickým Německem provozovali všichni.


1  
 #153310 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
19.05.24 11:46:17 | #153365 (9)

To že nesouhlasíš s fakty jenom dokazuje, jak nepoctivý jsi člověk. Oddávání se představám namísto přijetí faktů nemá žádný význam a je dokonce pro život nebezpečné.

Žebrat přeneseně znamená zoufale či úpěnlivě prosit. Např. "žebrat o slitování", "žebrat o pomoc". Použil jsem stejné slovo, jaké použil autor, na něhož jsem reagoval.

Jo vidíš, měl tam být Hitler a ne Putin. Oni se mi oba pletou. *30434*


1  
 #153314 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu…
18.05.24 17:39:48 | #153303 (5)

1. má souseda psychopatickýho kripla.


 #153293 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu končí v…
15.05.24 12:05:24 | #153068 (3)

No právě :-))))
Nejsi :-))))
Tak si na něj nehraj .-))))


1  
 #153054 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu končí v…
15.05.24 12:06:33 | #153069 (3)

pS : ano, války se vedou podle ekonomického dovolování si :-)))))))))))))­))))))))))))))))
Božíčku, DODE, fakt už toho nechej .-)))))))))))))­)))))))))))))
ještě ty tady vybal nějakou možnost možnosti a mne omejou :-)))))


1  
 #153054 

| Předmět: RE: RE: Sergej Šojgu končí v křesle…
15.05.24 02:53:17 | #153053 (1)

Přesně tak. Šojgu a Gerosimov se osvědčili v bývalých válečných konfliktech, které fungovaly tradičně, tedy hlavně v té válečné funkci. V únoru 2022 to vypadalo, že Ukrajina padne do konce března, protože tito ruští generálové situaci značně podcenili. O dva roky později je situace podstatně jiná - na Ukrajině zmizelo to původní "nadšení" z obrany vlasti, a většina Ukrajinců zdrhla za hranice, buďto na východ nebo na západ. Nejsou zbraně ani lidi, to už začínají přiznávat samotní Ukrajinci, včetně Budanova, který přiznal, že už nemají žádné jednotky pro případ útoku na Sumy, kde Ukrajinci nemají žádné obranné linie. Ukrajinci jsou totálně závislí na pomoci západu, čímž tato země ztratila svoji suverenitu, zatímco Rusko se ze svých chyb pořád učí, a začíná používat moderní technologie. Proto dává celkem smysl jmenovat na funkci ministra obrany někoho, kdo nejenom zvládá boj s korupcí (na rozdíl od Ukrajiny), ale dovede plánovat strategický postup podle toho, kolik finančních prostředků Rusko na svoji obranu je schopné vynaložit, aniž by muselo neustále žebrat o pomoc u ostatních, jako to dělá Zelenskyj.

Jinak samozřejmě se názory na toto jmenování různí, což je naprosto v pořádku, protože nikdo z nás není jasnovidcem - jenom čas ukáže...


2  
 #152971 

| Předmět: RE: RE: RE: Sergej Šojgu končí v křesle…
15.05.24 03:10:55 | #153055 (2)

Ukrajina už nemá v záloze žádné rezervní jednotky, které by mohly přispěchat na pomoc v případě ruského úderu na Sumskou oblast na severu Ukrajiny. V komentáři pro The New York Times to oznámil šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-budanov-nemame-uz-zadne-jednotky-pro-pripad-utoku-na-sumy-40471702
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-putin-mohl-rovnou-jmenovat-sveho-psa-vnitrni-reakce-na-jmenovani-belousova-ministrem-se-ruzni-40471724#dop_ab_variant=1291701&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz


 #153053 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu končí v…
15.05.24 10:10:50 | #153061 (3)

máš radost, že?


1  
 #153055 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu končí v…
15.05.24 12:04:51 | #153067 (3)

je zcela běžné, že s enovinářům vyzrazují detaily vojenských možností :-))))))))))))))


2  
 #153055 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sergej Šojgu končí…
15.05.24 12:55:39 | #153075 (4)

Jo na tohle nedávno upozorňoval ruský milbloger Šuvalov:

Jsem šíleně hrdý na to, že naši lidé dokážou být tak trochu těhotní. Vždycky mi připadalo, že je to těžké, ale mnozí z nás to zvládají.
Proto když se při stahování z Chersonu ozvalo vítězoslavné "přesuneme se na výhodné pozice" - nikdo tomu nevěřil, stejně jako nikdo nevěřil, když nás Washington ujišťoval "nepůjdeme do provokací, abychom eskalovali konflikt", ale všichni hned začnou věřit slzám našich vážených partnerů o tom, jak Kyjevu dochází munice a systémy protivzdušné obrany? Buď vše filtrujete, nebo všemu věříte. Tady věřím, tady nevěřím, a tady tak ano, dál už ne, ale přece jen ano.
Jakékoli prohlášení je standardně také zbraň. Jestli si někdo z vás myslí, že svodky a oficiální prohlášení se dělají proto, abyste se ve svých kuchyních neotravovali otázkou "no a jak to tam je?" - Ne, tak to nefunguje. Prohlášení velkých lidí jsou vždy nástrojem k řešení určitých problémů. Zda jsou osobní, národní nebo iluzorní, je úplně jiná věc. ...
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

https://t.me/shouvalov/197


 #153067 

| Předmět: RE: RE: RE: Sergej Šojgu končí v křesle…
15.05.24 11:18:58 | #153064 (2)

Tak proč všichni ruští velitelé a lidé, co vojenství rozumí, na Šojgua nadávají? Ti jsou všichni šťastní, že je ten hochštafler konečně pryč. *27179*


 #153053 

| Předmět: RE: RE: RE: Sergej Šojgu končí v křesle…
15.05.24 12:07:48 | #153070 (2)

Nikdo není jasnovidcem, jen dvě rusofilní jitrnice a jelito si na to musí hrát .-)))))))))))))­)))))))))))))))


 #153053