Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2402731x
Příspěvků:
67349

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #39149

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.06.23 19:58:58 | #39149
Reakce na příspěvek #39125

V čem je ten ateistický přístup iracionální? I v tebou uvedeném textu stojí, že prorok nebo vykladač snů, který vyzývá k následování cizích bohů má být popraven a tím má být odstraněno zlo...
K čemu takový přístup vedl, pokud jde o postoj k jiným náboženstvím je zřejmé. Už třeba z vraždění uctívačů zlatého býčka nebo z dobývání zaslíbené země.
Ateistův přístup je racionální v tom, že nevěří iracionálním věcem.


 #39125 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
22.06.23 20:29:43 | #39152 (1)

Jaký ateistický přístup? Psal jsem, že přístup zdejších ateistů je iracionální (kromě 2 výjimek). Neliší se od přístupu věřících.

Postoj židů k jiným náboženstvím byl samozřejmě odmítavý, ale nikoli militantní. Militantní byli židé jenom vůči kultům, které praktikovali ohavnosti, jako např. lidské oběti. A byli militantní vůči lidem z vlastních řad, kteří chtěli židy odvrátit od Jahveho - proč, je celkem pochopitelné z toho, jak je o Něm v SZ referováno. Tak je to v Bibli podáno.


 #39149